NUO „ZUIKOS,“ „ŠLEPETĖS“ IKI NAUJAUSIOS KNYGOS „TIKRO VYRO“

Mūsų gimnazijos bibliotekoje yra stebėtinai daug Vytauto Račicko knygų. Šiuo metu tęsiasi jų paroda. Mėgstamo autoriaus knygas skaito ir dabartiniai penktokai, šeštokai, ypač: „Aš, dviratis, pirmoji meilė ir sumuštiniai su sliekais“, „Šokoladas iki pirmadienio“, „Nebaigtas dienoraštis“.

 

Su vaikų ir paauglių rašytoju V. Račicku, kuriam sausio 1 dieną sukako 70 metų, užaugo ne viena karta. Prozininkas yra sukūręs virš 40 knygų. Kai kas gal prisimenate, koks jaudinantis vaikų literatūros įvykis buvo pirmoji V. Račicko knyga „Zuika padūkėlis“ (1985) ir jos tęsiniai „Zuika dar gyvas“ (1997), „Nauji Zuikos nuotykiai, arba Tikrasis džiaugsmas“ (2001).  1996-aisiais pasirodė „Šlepetė“, vėliau jų tęsiniai: „Kita šlepetės istorija“, „Šlepetė-3“, „Seni pažįstami, arba Ketvirtoji šlepetė“, „Penktoji šlepetė plius“, kt. Knygynuose ir bibliotekose medžiotos mėgstamo vaikų autoriaus knygos: „Jos vardas Nippė“, „Nippė namie“, „Šokoladas iki pirmadienio“, kt. V. Račickas yra sukūręs net eiliuotų knygų, kaip antai eilėraščių rinkinį „Natas Muntus – mano draugas“ (2014). Ilgą laiką V. Račicko vardas siejosi su skaitomiausiu ir populiariausiu vaikų rašytojų. Kai kurių autoriaus knygų tiražai kartoti.

 

Rašytojas kūrybinį kelią pradėjo 1980 m. nuo knygos, skirtos suaugusiajam „Kai mes mylėjom vienas kitą“. Vėliau pasuko į vaikų literatūrą ir pasišventė kurti vaikams bei paaugliams. Galbūt dėl to, kad kūrė jiems aktualiomis temomis apie mokyklą, paauglystę, bendravimą ir nuolatos jautė grįžtamąjį vaikų ryšį.

 

V. Račickas mėgstąs kai kada nustebinti vaikų bibliotekas. Sykį (dirbant Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje) netikėtai įžengė kažkoks matytas vyriškis su senoviniu lagaminu. Išsyk nepažinau, bet tai buvo legendinis rašytojas, užvežęs bibliotekai savo knygų su autografais!

 

Kviečiame apžiūrėti V. Račicko knygų parodą.

 

Laimutė Adomavičienė

Informacijos centro vedėja

 

 

Autorius:
Laimutė Adomavičienė

Nuotraukos:
Internetas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas