Su poezija per pavasarį skridom

  • Paskelbta: 2022-05-31
  • Kategorija: Konkursai

 

                                                              Su poezija per pavasarį skridom

       Paskutinė pavasario diena, nustojo lyti, vėl pasirodė pasiilgta saulė, o mintyse jau kuriami vasaros planai. Tačiau, įkvėpusi svaigaus žydinčių alyvų kvapo, dar noriu stabtelti ir pasidžiaugti pavasariu, kokį kūrė gamta ir žmogus. Ypač smagu, kad mokiniai išdrįso rašyti eiles, kai kurie pirmą kartą, o kitiems tik reikėjo paskatinimo parodyti savo tekstus, gulėjusius stalčiuose. Ir pasipuošiau širdį nuostabiausiais žodžių sąskambiais, netikėtais deriniais. Gera turėti gausų kuriančių mokinių būrį, norisi jų darbus rodyti kuo didesnei auditorijai. Todėl dalyvavome ne viename poezijos konkurse, ,,Poezijos pavasaris 2022” renginiuose.

        Pirmoji išvyka buvo balandžio 29 dieną į ežerais pasipuošusius Zarasus, kuriuose vyko finalinis Lietuvos mokinių jaunųjų poetų kūrybos konkursas „Raktažolė“ ir įteikta dešimtoji Mažoji Pauliaus Širvio premija, paskelbti konkurso laimėtojai. Iš 56 konkurse dalyvavusių mokinių, 26 buvo kviečiami į baigiamąjį renginį. Didžiuojuosi, kad  šioje šventėje dalyvavo Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos trečiokai Orinta Dikinytė ir Jonas Petrokas. IIIb klasės mokiniai empatiški, todėl atsirado visa palaikymo komanda, norinti paklausyti draugų skaitomos poezijos bei išgirsti kitus kūrėjus. Mokiniai turėjo galimybę pabendrauti su rašytojais  Jurgita Jasponyte, Mariumi Buroku, Gintarė Adomaityte, Ilona Ežerinyte, kurie ir buvo jaunųjų poetų vertintojai. Eilėraščius mokiniai skaitė Stelmužės bažnytėlėje, o po skaitymų dar buvo ekskursija, sužinojome apie unikalią bažnyčios istoriją.  Bet visiems Stelmužė tikriausiai susijusi su seniausiu ir storiausiu Lietuvoje ąžuolu. Pasitiko šis senolis ir mus. Pagarbiai apžiūrėję ir pasisėmę stiprybės, sugrįžome į Zarasų Pauliaus Širvio progimnaziją. Jos mokiniai buvo parengę dainuojamosios poezijos pasirodymą pagal poeto Pauliaus Širvio eiles. Jaunieji poetai buvo apdovanoti - LR Seimo narys Algimantas Dumbrava įteikė prizą Jonui Petrokui, III klasės gimnazistui, užėmusiam  trečiąją vietą.

          Į Trakus grįžome pavargę, bet tik ne kūrybai. Dalyvavome respublikiniame Borutaičių poezijos konkurse „Teesie“, skirtame poeto Roberto Keturakio atminimui ir Lietuvos Jaunimo metams pažymėti. Po tris eilėraščius, iš kurių vienas turėjo būti parašytas silabotonine eilėdara, siuntė 5c, 8a, Ia bei IIIb klasės mokiniai. Visi jaunieji poetai gavo organizatorių -  Garliavos Jonučių progimnazijos direktorės Audros Galvanauskienės-  padėkos raštus. Taip pat visi konkurso dalyviai su mokytojais buvo kviesti atvykti į tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ renginį – Borutaičių poezijos šventę, kuri vyko prie Kazio Borutos namelio gegužės 17 d. Deja, negalėjome nuvykti į šventę, bet sulaukėme džiugių naujienų – 5c klasės mokinė Merilė Meda Mažeikaitė tapo viena iš penkių Borutaičių poezijos konkurso ,,Teesie” laureatų 5-8 klasių grupėje.  Dalyvavo 23 autoriai iš įvairių šalies mokyklų.

           O kad Merilės Medos Mažeikaitės balsas vis dėlto nuskambėtų ,,Poezijos pavasaryje”, gegužės 18 dieną traukiniu nuvykome į Vilnių. Merilei Medai draugiją palaikė IIIb klasės mokinė Orinta Dikinytė. Rašytojų klubo salėje vyko moksleivių poezijos skaitymai ,,Augu kartu su eilėraščiu”. Organizatoriai dėkojo Orintai už ,,Hamleto” interpretaciją ir individualumą, o Merilės eilėraštis, kvepiantis pyragu,  nepaliko abejingų. Grįžome su renginio rėmėjų dovanomis – knygomis. Ar gali būti geresnis būdas augti už knygų skaitymą?

          Vis dėlto nėra didesnių sparnų, kurie skraidintų mane,  kaip mokytoją,  negu mokinių sėkmė, savęs atradimas, parodytas pasitikėjimas.

         Visiems linkiu gražios vasaros, kaip rašo Merilė Meda Mažeikaitė: ,, Pagaliau pakvips bijūnais, braškėm, obuoliais-/Tai ta vis ilgai lauktoji vasara ateis!

 

           

           

Autorius:
Gintarė Padvelskienė

Nuotraukos:
Gintarė Padvelskienė, Vakarė Cvetkovaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas