Pažintis su opera

 

                                                             Pažintis su opera

 

  •              Trakų kultūros rūmai vykdo projektą ,,Opera", kuriuo siekiama skleisti profesionalųjį meną, didinti interesą klasikinei muzikai bei supažindinti su operos žanru visuomenę, ypač jaunąją kartą. Pagrindiniai projekto rėmėjai - Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.
  •              Projekto veiklose dalyvauja ir Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos mokiniai. Jie lankosi edukaciniuose susitikimuose su profesionaliais operos atlikėjais, pažintinėse išvykose, koncertuose.
  • Susitikimuose dalyvauja Agnė Tumalavičienė-Buškevičiūtė, Liudas Mikalauskas, kurie pasakoja jaunimui apie operos žanrą, savo kelią link muzikinio teatro bei patirtis.
  •             Projekte dalyvauja įvairaus amžiaus mokiniai. Kai kurie jų lanko teatro studiją gimnazijoje, todėl veiklos padeda pažinti scenos menus plačiau.
  • Pirmasis susitikimas vyko balandžio 15 dieną. Operos atlikėja Agnė Tumalavičienė – Buškevičiūtė pasakojo moksleiviams apie savo atėjimą į operos pasaulį, skatino pasitikėti savimi ir nebijoti ieškoti. Operinio dainavimo teoriją pristatė ir praktiškai, atlikdama arijas. Netikėta buvo išgirsti operos ir džiazo junginį.
  •             Didelė dovana projekto dalyviams – ekskursija Nacionaliniame operos ir baleto teatre.  Gegužės 10 dieną šauni moksleivių grupė, lydima mokytojų Irmos Karvelytės – Stankevič ir Gintarės Padvelskienės, apsilankė teatro užkulisiuose. Ekskursiją vedė choristė Inga Bagaliūnienė. Atlikėja papasakojo operos atsiradimo istoriją bei šio žanro vystymąsi Lietuvoje nuo pirmojo operos atlikimo LDK valdovų rūmuose. Tai, kaip galėjo atrodyti pirmasis operos atlikimas iliustruoja dailininkas J. Mackonis. Dalyviai buvo supažindinti su Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro įkūrimo istorija, veikla ir struktūra, teatro tarnybų darbu.

                Mokiniai galėjo stebėti, kaip ruošiamos dekoracijos, susipažinti su žiūrovui nematomu teatro technikos pasauliu. Buvo papasakota apie sudėtingą scenos įrangą, spektaklio eigą, teatro foje apžiūrėtos keičiamos parodos bei spektaklių nuotraukos. Jose užfiksuotus kostiumus, mokiniai galėjo pamatyti iš arti, paliesti ir įvertinti, ar lengva dėvėti viso spektaklio metu tokius apdarus.

                 Ekskursijos pabaigoje skanavome karštą šokoladą ir dalinomės įspūdžiais. O plačiu  mostu tarsi palydėjo žymaus dirigento – Jono Aleksos- skulptūrinis portretas.

                 Dėkojame Trakų kultūros rūmų projektų vadovei Viktorijai Šamatovičienei už kvietimą dalyvauti projekte. Džiaugiamės, kad ,,Opera” dar vyks. Laukia renginiai Aukštadvaryje ir Lentvaryje. 

                     

 

 

 

 

 

Autorius:
Gintarė Padvelskienė

Nuotraukos:
Trakų kultūros rūmai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas