Mainų programa su Vokietijos gimnazija

Nėra geresnio būdo pažinti šalį, jos kultūrą, kaip betarpiškai bendrauti su jos žmonėmis.

Trakų Vytauto Didžiojo ir Dr. Karlo Hermann gimnazijos dar prieš trejus metus užmezgė bendradarbiavimo ryšius, kuriuos paskatino Trakus ir Šionebeką siejanti artima ilgametė partnerystė. Bendravimas buvo apribotas pandemijos iššūkių, tačiau nuo balnadžio mėnesio įgyja naują pagreitį.

Laikas apsuko ratą ir pavasarį įvykęs mūsų gimnazijos mokinių ir mokytojų vizitas Šionebeke sulaukė grįžtamojo ryšio. Rugsėjo 18-23 d. gimnazijoje svečiavosi grupė gimnazistų ir du mokytojai iš Vokietijos Šionebeko miesto Dr. Karlo Hermann gimnazijos. Aštuonių mūsų mokinių šeimose savaitę gyveno svečiai iš Vokietijos.

Atvykusius svečius pasveikino ir visą savaitę veiklose kartu dalyvavo gimnazijos direktorė Jolanta Martyncevienė, programą koordinavo pavaduotoja Rita Sadovskienė ir mokytoja Ingrida Matijošaitytė.

Savaitė buvo neeilinė. Mainų programos dalyvius pasveikino Trakų rajono savivaldybės meras Andrius Šatevičius. Vykome ir į pažintinę ekskursiją į LR seimą, mus sutiko seimo narė Edita Rudelienė.

Svečius supažindinome ir su mūsų gimtaisiais Trakais – lankėmės kenesoje, Trakų pilyje, plaukiojome laiveliu, vaikščiojome Varnikų pažintiniu taku (pagal Trakų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro parengtą programą). Viena diena buvo skirta ir Vilniaus pažinimui. Dėkojame ekskursijas po Trakus ir sostinę organizavusiai gimnazijos istorijos mokytojai Daivai Kerdokaitei-Kazlaukei.

Gimnazijoje mainų programos dalyviams mokytojai vedė pamokas, organizavo netradicines veiklas. Dailės mokytojos Loreta Makarevičienė ir Asta Naruševičienė organizavo projektinę veiklą, kurios metu gimnazistai piešė ant marškinėlių. Fizikos mokytojas Andrius Storta kvietė mainų programos dalyvius mokytis apie šviesą ir draugystę.

Patirtimi su atvykusiais mokytojais mielai dalinosi mūsų mokytojai Lina Garčinskienė, Darius Dumčius, Jūratė Budvydienė, Janina Degutienė.

Mokinių tėvai organizavo šeimų vakarą, - susitiko tėvai, mokiniai, mokytojai.

Savaitė prabėgo akimirksniu, o nuveikta tiek daug. Džiaugiamės pirmu mainų programos etapu ir jau planuojame kitą, kuris turėtų vykti 2024 metais. Tikimės, kad dar daugiau mokinių galės įsitraukti į bendradarbiavimą su mokiniais iš užsienio.

Nuoširdus ačiū šeimoms, sutikusioms į savo namus priimti vaikus. Dėkojame gimnazijos bendruomenei už geranoriškumą priimant svečius į savo pamokas, dalijantis patirtimi.

 

Jaunimo mainai yra vienas iš labai įdomių ir perspektyvių tarptautinio bendradarbiavimo ryšių. Moksleiviai gyvena šeimose, susipažįsta su mokyklomis, drauge leidžia laisvalaikį, praplečia akiratį, susipažįsta su šalimi ir jos žmonėmis, plėtoja bendrus projektus.

Dėkojame mainų programos partneriams, rėmėjams: Trakų rajono savivaldybei (jaunimo projektas „Aš valdau savo laiką, o ne laikas mane“), Trakų istorijos muziejui, Trakų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurui, karaimų bendruomenei. 

Autorius:
Rita Sadovskienė, Ingrida Matijošaitytė

Nuotraukos:
Rita Sadovskienė, Smiltė Greimaitė, Amanda Žigelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas