Europos archeologijos dienos Lietuvoje

Mūsų 8b klasė  dalyvavo edukacijoje „Europos archeologijos dienos Lietuvoje“. Mes keliavome į Trakų salos pilį, kur ir vyko edukacija apie  piliakalnius ir archeologiją. Šią edukaciją vedė archeologai Ugnius Budvydas ir Darius Deinarovičius.  Mes sužinojome, kaip pagal rastus archeologinius radinius ir žmogaus kaulus galima nustatyti mirties priežastį, laiką ir vietą. Mums pasakojo, kaip pagal rastas žmogaus buities daiktų liekanas ir kitus archeologinius radinius nustatyti žmogaus gyvenimo būdą, datuoti radinius. Taip pat matėme gyvūnų kaulų pavyzdžių.

Supratome, kaip atskirti piliakalnį nuo kalno. Piliakalnis - tai vieta, kur kažkada stovėjo pilis ir buvo žmonių gyvenvietė. Piliakalniai Lietuvos teritorijoje atsirado žalvario amžiuje, suintensyvėjus prekybai bei kovoms dėl įtakų įvairiose žemėse, taip pat jose  žmonės slėpdavosi nuo priešų. Lietuvoje yra apie tūkstantis piliakalnių, pusė jų dar neištirta. Pasak  legendos, kad kai kurie piliakalniai yra supilti pačių žmonių rankomis.

Toliau mūsų kelionė tęsėsi Trakų pusiasalio pilyje, kurioje Rimas Supranavičius susipažindino su pačių pirmųjų knygų rišimo technika. Sužinojome, kad knygos būdavo labai brangios ir kainuodavo kaip keli kaimai. Mums papasakojo apie karališkais inicialais išpuoštą knygą ir pamatėme knygą, kurioje rašydavo vašku. Patys pabandėme padaryti iš odos knygelę su savo inicialais ar kitais simboliais. Susipažinome su restauratoriumi Simu Senuliu ir sužinojome, kaip restauruojamos senos monetos, įvairūs metaliniai šarvai bei kiti dirbiniai.  Patys pabandėme restauruoti monetas bei ženkliukus. Smagu buvo sužinoti naujų dalykų ir taikyti žinias tikrose dirbtuvėse.

Po edukacijos grįžome atgal į gimnaziją kupini įspūdžių ir istorinių žinių, kurias, manau, pritaikysime istorijos pamokose.


Dėkojame mūsų klasės vadovei Jūratei Budvydienei už edukacijos organizavimą ir soc. pedagogei Agnei Kauzonienei,už lydėjimą. .

 

Gabija Suščinskaitė,

8b klasės mokinė

Autorius:
Gabija Suščinskaitė, 8b klasės mokinė

Nuotraukos:
Jūratė Budvydienė, 8b klasės vadovė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas