Laisvės gynėjus prisimenant

  • Paskelbta: 2022-01-14
  • Kategorija: Renginiai

Prieš trisdešimt vienerius metus, sausio 13-osios naktį, okupacinės armijos tankai, sovietiniai desantininkai ir „Alfos” smogikai apsupo minią žmonių prie televizijos bokšto. Tą naktį užgeso keturiolika neįkainojamų žiburėlių – keturiolikos žmonių gyvybės. Buvo daugybė sužeistųjų. Sausio 13-oji – tai data, kuri liko visiems laikams įrašyta mūsų tautos istorijoje kaip Laisvės gynėjų diena.

Sausio 13-ąją dieną Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos mokytojai ir mokiniai minėjo Laisvės gynėjų dieną. Gimnazijos bendruomenė prisiminė tragiškus Sausio 13-osios įvykius ir pagerbė žmones, kurie susivieniję atkovojo mūsų laisvę.

Sausio 13-osios dienos minėjimas vyko gimnazijos vidiniame kiemelyje, kuriame mokinius ir mokytojus pasitiko liepsnojanti laužo šviesa – laisvės ir atminties liepsna, kurią perduodame iš kartos į kartą. Pasigirdus šūviams, renginį pradėjo III c klasės gimnazijos mokiniai Dominykas ir Saulė. Renginio vedėjai priminė tragiškus Sausio 13-osios dienos įvykius, skatino susirinkusiuosius nepamiršti prieš trisdešimt vienerius metus vykusių įvykių bei branginti iškovotą laisvę. Sugiedojus Lietuvos valstybės himną, prisiminimais apie Sausio 13-ąją pasidalino Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorė Jolanta Martyncevienė, vėliau žodį tarė Krašto apsaugos savanorių pajėgų 804 kuopos vadas. Lyriškai suskambus dainai „Rudens naktis sustojo”, renginio dalyviai išvydo svarbiausias akimirkas iš 1991 m. Sausio 13-osios dienos archyvo, prisiminė 14 žuvusiųjų laisvės gynėjų ir pagerbė juos tylos minute. Vėliau atstovas iš kiekvienos klasės nunešė ir uždegė žvakelę, pagerbdamas tą dieną savo gyvybę paaukojusius žmones. Pagerbus laisvės gynėjus, šeštos klasės mokiniai buvo pakviesti į karinės rikiuotės pratybas, kurias vedė Krašto apsaugos savanorių pajėgų 804 kuopos kariai. Vėliau 6 d klasės keliavo į Trakų kultūros rūmus ir atstovavo gimnazijai Trakų miesto renginyje ,,Mes išdainavom savo laisvę”. Šiam renginiui mokiniai ruošėsi: per technologijų pamokas 6 d klasės mokiniai gamino šios atmintinos dienos simbolį – neužmirštuolių žiedus, juos laikė rankose renginio metu. Mokinius lydėjo ir padėjo pasiruošti technologijų mokytojos Loreta Makarevičienė ir Rita Aziulevičienė. Taigi gimnazijos mokytojai ir mokiniai dalyvavo Laisvės gynėjų dienai skirtuose renginiuose, organizuotuose ne tik mokykloje, bet ir mieste.

Mūsų pareiga nepamiršti sumokėtos kainos už laisvę, kurią turime. Svarbu minėti šią datą su pagarba. Mūsų mokyklos bendruomenė paminėjo šią dieną,  prisimindami kruvinus Sausio 13-osios įvykius ir tą naktį gyvybes paaukojusius žmones, kuriuos pagerbėme tylos minute ir uždegdami žvakutes. Taip pat uždegėm vilties ugnį, kuri įsižiebė ir mūsų visų širdyse. Stovėjome ir buvome dalis kai ko didelio. Buvom ir esam dalis Lietuvos.

Autorius:
Ic klasės mokinė Rimgailė Štreimikytė

Nuotraukos:
Ervinas Vitkauskas, Aistis Kviklys, Edgaras Sadovskij

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas