Dailės pamoka Užutrakio dvare

  • Paskelbta: 2022-09-26
  • Kategorija: Renginiai

Užutrakio dvaro rūmai - turbūt vieni iš įspūdingiausių  neoklasicizmo paveldo statinių Lietuvoje, kuriuos rugsėjo 22 dieną, per dailės pamokas, aplankė III-čių klasių mokiniai su mokytojomis Loreta Makarevičiene ir Asta Naruševičiene.

  Rūmai, esantys ant Galvės ežero kranto, garsėja išskirtiniu savo kraštovaizdžiu. Atvykę pasigrožėjome įspūdingu parku ir iš dvaro atsiveriančiais vaizdais į Trakų pilį. Statydami rūmus jų savininkai Tiškevičiai aplinkos prižiūrėtoju paskyrė žymųjį prancūzų kraštovaizdžio architektą Eduardą Fransua Andre, kuris suplanavo mišraus stiliaus parką. Priešais rūmus suprojektavo taisyklingų formų parterius su karpomų liepų alėjomis, pasirūpino ornamentinių gėlynų, marmurinių vazų ir skulptūrų išdėtymu. Architektas meistriškai išnaudojo kontrastingą pusiasalio peizažą - pusiasalį supančių ežerų spindesį papildydamas tvenkinių sistema. Taigi, buvo iškasta daugiau nei 20 tvenkinių, besijungiančių tarpusavyje ir su ežerais. Taip gimė unikalus vandens atspindžių parkas, ypatingai gražus rudenį.

  Didybę rūmams suteikia ir prancūzų skulptoriaus A. Kezevo antikinio stiliaus biustai bei skulptūrų kopijos, vaizduojančios romėnų deives Dianą ir Florą, nimfą Hamadriadę ir romėnų vyno dievą Bakchą.

  Atvykę į Užutrakio dvaro rūmus mokytojos su mokiniais apsilankė išskirtinėje parodoje ,,Strumiłło 5xS“. Ši paroda yra išsidėsčiusi net per tris aukštus, o parodos dalyviai yra 5 Strumillo šeimos nariai – Andrzej, Irena Danuta, Anna, Rafal ir Jan. Didžiausią ekspozicijos dalį sudaro Andrzej Strumillo darbai – tapyba, grafika, knygų iliustracijos, piešiniai bei fotografijos. Anna Strumillo eksponuoja tekstilę, šalia dukros darbų mamos Danutos Irenos tapyba bei brolio Rafal grafika ir skulptūra, o Jan Strumillo sukurtos skulptūros nustebins parodos lankytojus išskirtinėse ekspozicinėse erdvėse - dvaro rūmuose bei parke.

  Pagrindinių eksponatų kūrėjas Andrzej Strumillo gimė 1927 m. spalio 23 d. Vilniuje. Vaikystę praleido prie Žeimenos upės, netoli Švenčionių. Per karą pasitraukė į Lenkiją. Studijavo Dailės akademijoje tapybą ir taikomąją grafiką. Už meninę kūrybą ir visuomeninę veiklą yra apdovanotas daugybe valstybinių apdovanojimų. Andrzej Strumillo mirė 2020 m. balandžio 9 d. Maškowa Rudoje. 

  Taip pat Užutrakio dvare buvo aplankyta veikianti 2-oji tarptautinio šiuolaikinio meno festivalio paroda ,,Re)kolekcijos”. Ekspozicijoje yra pristatomi 24 menininkai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos bei kviestiniai svečiai iš Ukrainos ir Taivano. Paroda užbūrė savo natūralumu bei išskirtinumu ir leido mokiniams pasisemti idėjų būsimiems tapybos darbams. 

  Parodos ,,Re)kolekcijos” dalyviai: Pavlo Makov, Envija, Eugene Ravsky, Evelin Zolotko, Volodymyr Kostyrko, Artem Volokitin, Eglė Vertelkaitė, Eglė Gineitytė, Kadri Toom, Donatas Jankauskas-Duonis, Tauras Kensminas, Alise Sondōre, Martynas Gediminas, Sophia Wu, Arturas Valiauga, Nerijus Erminas, Ming-Hsiung Hsu, Rimantas Milkintas, Agnė Jonkutė, Olga Šilova, Linas Jusionis, Jurga Barilaitė, Linas Blažiūnas, Raivo Kelomees.

Pamokos netradicinėse erdvėse visada būna įdomesnės, puikiai praleidome laiką. Visiems siūlome aplankyti ten veikiančias parodas.

 

Autorius:
Rusnė Ašmenaitė.

Nuotraukos:
Rusnė Ašmenaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas