Šiaurės šalių literatūros savaitė gimnazijoje

  • Paskelbta: 2023-11-20
  • Kategorija: Renginiai

                 Džiaugiamės, kad mūsų gimnazija praeitą savaitę (spalio 13–19 d.) buvo viena tarp 2400 institucijų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Švedijos, Suomijos, kitų šalių, dalyvavusių rytiniuose skaitymuose „Auštant“. Šiaurės šalių literatūros savaitė – Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ sąjungos projektas, skirtas skaitymui skatinti, garsiniam skaitymui ir pasakojamajai tradicijai puoselėti bei Šiaurės šalių literatūrai pažinti.

                      Šių metų tema – „Kalėdos Šiaurėje“. Šiaurės šalių literatūros savaitei buvo pasiūlyta ištrauka iš Astridos Lindgren apysakos „Emilis iš Lionebergos“ apie laiką, belaukiant Šventų Kalėdų, apie geraširdžio Emilio išdaigas, bandant prisivilioti vilką ir gelbstint elgetas. Stebina švedų rašytojos gebėjimas perteikti šeimos gyvenimo vaizdus, kai vaikas yra visateisis narys, su kuriuo tariasi šeimos nariai ar šeimoje dirbantys žmonės. Pats vaikas – herojus Emilis – priima sprendimus, kaip nubausti blogąją elgetyno šeimininkę.

                   Žvakių šviesoje „Emilis iš Lionebergos“ ištrauka skaityta su lavinamąja klase (Tamara Čaikovskaja), po to pieštas herojus Emilis, vilkai ir vilkatai. „Atviroji klasė“ 6 b ir 6 c susidomėję garsiai skaitė apie Emilio norą sugauti vilką į vilkduobę. 2 b mokinė ne tik skaitė ištrauką, bet ir domėjosi kūrinyje minimais Švedijos vietovardžiais ir A. Lindgren asmenybe. Penktokai kartu su lietuvių kalbos mokytoja Lina Garčinskiene apžiūrėjo mūsų bibliotekoje knygų parodą, skirtą Šiaurės šalių literatūros savaitei, vėliau klasėje organizavo garsinius skaitymus.

                 Daugeliui mokinių skaitymai prie žvakių sudomino ir padėjo nusikelti į A. Lindgren pasakišką pasaulį.

Autorius:
Laimutė Adomavičienė

Nuotraukos:
Laimutė Adomavičienė ir https://www.nordisklitteratur.org/lt

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas