Cianotipijos. Ar žinote kas tai ?

  • Paskelbta: 2024-04-15
  • Kategorija: Renginiai

       Šių metų balandžio  10 d. Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos  2 c klasės mokiniai, kartu su mokytojomis Loreta Makarevičiene ir Rasa Kondrotiene  dalyvavo Trakų viešojoje bibliotekoje surengtoje edukacijoje „Cianotipijos“. Dar kitaip  galima būtų pavadinti- „Mėlyni šviesos paveikslai“. Šias dirbtuves vedė Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos edukatorė Irina Jarec.

      Cianotipija yra neįprastas, magiją primenantis senovinis fotografinio spausdinimo būdas, kuris leidžia pasigaminti meniškas kompozicijas iš augalų ar kitų įdomių formų objektų ir gauti unikalių, estetiškų fotogramų.

      Edukacijos pradžioje I. Jarec papasakojo apie analoginės fotografijos istoriją, atsiradimo ištakas, supažindino su pirmaisiais cianotipijos atradėjais ir jos panaudojimo būdais. Užsiėmimo metu mokiniai buvo supažindinti su viena seniausių fotografijos technologijų, galėjo patys atlikti kiekvieną cianotipijos etapą. Kiekvienas kūrė savo mėlynąjį atvaizdą ant akvarelinio popieriaus, dėliojo įvairias kompozicijas naudodami trafaretus, džiovintus augalus. Paruošti unikalūs mokinių darbeliai buvo išnešti į lauką ir apšviesti tiesioginės saulės spinduliais, o vėliau panardinti į vandenį. Tada įvyko stebuklas, ant popieriaus užfiksuoti įspūdingi mėlyni atvaizdai išryškėjo ir virto originaliais paveikslais. Visi buvo labai laimingi tuo rezultatu. Vėliau visi nusifotografavome.        Ačiū sakome Trakų viešajai bibliotekai už galimybę dalyvauti edukacijoje ir naujus potyrius.

Autorius:
Loreta Makarevičienė

Nuotraukos:
Loreta Makarevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas