„NUOSTABI MĮSLĖ YRA ŽMOGAUS SIELA“

  • Paskelbta: 2022-03-14
  • Kategorija: Kvietimai

Taip rašė lietuvių rašytoja Šatrijos Ragana (tikr. Marija Pečkauskaitė 1877–1930) viename iš gražiausių savo kūrinių vaikams – subtiliame apsakyme „Irkos tragedija“ (1924).

 

Iš Šatrijos Raganos kūrinių meniškumu bei literatūrine branda išsiskiria apysaka „Sename dvare“ (1922), kurioje poetiškai atgyja autorės vaikystės prisiminimai  dvaro kultūros fone. Svarbiausia rašytojai buvo perteikti žmogaus dvasios virpesius poetišku, muzikaliu stiliumi.

 

Šatrijos Ragana buvo ne tik rašytoja, bet taip pat mokytoja, vertėja. 1905–1916 metais laisvosios klausytojos statusu buvo klausiusi pedagogikos, etikos, filosofijos paskaitų Ciuricho ir Friburgo universitetuose, esančiuose Šveicarijoje. Reikšmingos įtakos jai turėjusios vokiečių pedagogo, filosofo Friedricho Wilhelmo Foersterio paskaitos. Iš vokiečių kalbos yra išvertusi F. W. Foersterio knygų, kaip antai: „Kristus ir žmogaus gyvenimas“, „Auklėjimas ir auklėjimasis“, „Jaunuomenės auklėjimas“, kt. M. Pečkauskaitė, pedagogės darbą pradėjusi nuo privačių pamokų, 1909–1915 m. dirbo Marijampolės mergaičių progimnazijoje. 1928 m. už nuopelnus Lietuvos pedagogikai Lietuvos universitete M. Pečkauskaitei buvo suteiktas garbės daktaro laipsnis.

 

Mūsų gimnazijos bibliotekoje veikia Šatrijos Raganos 145-osioms gimimo metinėms skirta grožinių ir literatūrologinių knygų  paroda „Nuostabi mįslė yra žmogaus siela“. Kviečiame susipažinti.

 

                                                         Gimnazijos bibliotekos ir informacijos centro informacija

Autorius:
Laimutė Adomavičienė

Nuotraukos:
Mažeikių muziejaus nuotrauka

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas