Laisvės skrydis

  • Paskelbta: 2023-03-11
  • Kategorija: Renginiai

,,Kas gali nemylėti tėvynės? Neįsivaizduoju žmogaus, kuris nejaučia meilės savo gimtajai šaliai, nes ji - tai jis pats, jo asmenybės šerdis”  

Prezidentas Valdas Adamkus 

Laisvės skrydis

 

    Išaušo vėjuotas 2023 metų kovo 10-osios rytas, Lietuva kėlėsi į darbą, o Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos bendruomenė šią dieną pamokas nusprendė vesti kitaip. Juk rytoj išauš jau 33-oji Kovo 11-osios šventė. 33 kartą švęsime Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventę, tobulumo, ryžtingumo šventę. Kaip laikas susideda iš praeities, dabarties ir ateities, taip mūsų didelė bendruomenė nusprendė, jog ugdymo procesą siesime būtent su šiomis trimis dedamosiomis.   

Kovo 10-osios rytas prasidėjo neįprastai - mokinių tarybos iniciatyva 40 mokinių savanorių vedė pilietiškumo valandėles 5-II gimnazijos klasių mokiniams, dalinosi savo patirtimi, organizavo įvairias įtraukiančias veiklas. Tiek vedusių valandėles, tiek jose dalyvavusių mokinių atsiliepimai gražūs ir šilti. Galime džiaugtis, kad gimnazijoje auga lyderių karta.  

    Ugdymo procesas buvo organizuotas vykdant 25 veiklas, kurių metu mokiniai galėjo kurti koliažus arba komiksus tautine tematika, žiūrėti bei aptarti filmus „Emilija iš Laisvės alėjos“ bei „Rūta“, gimnazistai kūrė inscenizacijas, skaitė ir aptarė Justino Marcinkevičiaus dramos „Mindaugas“ ištrauką, dalyvavo tinklinio bei krepšinio varžybose, kuriose visi buvo apdovanoti šventiniais medaliais. Jaunesnieji gimnazijos mokiniai mokėsi italų, karaimų, ukrainiečių kalbų, kūrė poeziją anglų kalba, žaidė mini golfą, kepė sausainius, pasigamino po švilpuką „Laisvės paukštis“, siuvo žaisliukus „Laisvės paukštis“. Nepabūgusieji šalčio keliavo į Varnikų pažintinį taką arba į Trakų salos pilį – į edukaciją „Aš Lietuvos pilietis“. Norintys parungtyniauti, galėjo rinktis šaškių turnyrą arba susitikimą su robotu-humanoidu „Ąžuolu“. 5 klasių mokiniai rungėsi istorijos žinių viktorinoje „100 klausimų Lietuvai“, 6-8 klasių mokiniai susitiko su lopšelio-darželio „Ežerėlis“ auklėtiniais ir dalyvavo edukacijoje „Kartų sambūris – Laisvė ant paukščio sparno“. Na, o visas veiklas baigėme paskutiniais akordais –  šventiniu tradiciniu bėgimu bei bendruomenės švente gimnazijos vidiniame kiemelyje, į kurį tradiciškai bėgikai atnešė  iš Trakų salos pilies ugnį, simbolizuojančią  ryšį su mūsų protėviais ir amžiną norą tobulėti bei šviesti. Gimnazijos direktorė Jolanta Martyncevienė uždegė žinių ir ateities aukurą. Gimnazijos partneriai ir draugai  KASP Didžiosios Kovos apygardos  8-osios kuopos kariai taip pat prisidėjo prie šventės organizavimo, jų buvimas visuomet priverčia pasitempti. Džiaugiamės, jog prie bėgimo prisidėjo Šarūnas Ūsas, Trakų sporto centro direktoriaus pavaduotojas, IIIc klasės gimnazisto tėtis. 

    Renginys kiemelyje baigėsi 7a klasės liaudies šokiu „Grandskveras“ (mokytoja Rima  Blikertienė) bei vaišėmis, kurias iškepė mūsų jaunieji gimnazistai. 

    Ugdyti bei puoselėti meilę savo šaliai, pilietiškumą bei patriotiškumą reikia nuolat. Mes visi įrodėme, jog, sukūrus tradiciją ir jos laikantis, noras tobulėti ir kurti tik auga. Tad į vieno iš penktoko klausimą „ar jūs visuomet taip švenčiate ir ar bus šventė kitąmet?“ atsakome: taip, susitiksime dar ne vieną sykį ir parodysime pasauliui, kaip mes mylime savo kraštą ir savo Lietuvą. 

,,Brangi Tėvyne Lietuva, tavo protėviai gynė ir augino mūsų šalį, tavo tautos patriotiška energija skatino mus išlikti stipriais. Ačiū tau, tavo žmonės išsaugojo mūsų nepriklausomybę ir laisvę“.

,,Šiandien dėl nepriklausomybės kovoti nebereikia, tačiau širdyje vis tiek išlieka liepsnojanti aistra mylėti ir ginti savo tėvynę“.

,,Manome, kad esame saugūs, būdami NATO ir ES narėmis“.

,,Dabartis ir praeitis nėra pranašesnė už ateitį“.

,,Lietuva nuo senų laikų turi įgimtą patriotišką patirtį, Manau, kad Lietuvos likimas visada bus išlikimas, nes ji per stipri išnykti“.

III-IV gimnazijos klasės mokinių mintys iš netradicinės pamokos apie Lietuvos laisvę.

 Dar kartą sakome AČIŪ gimnazijos administracijai, veiklas organizavusiai komandai: Bronislovui Kierui, Linai Garčinskienei, Loretai Krinickienei, Jūratei Leščinskienei, Natalijai Pranckevičienei, Dariui Dumčiui, Ievai Basevičienei, Aurelijai Matulevičiūtei, Anastasijai Shokurovai, Danguolei Januškevičienei, Gintarei Padvelskienei, Sandrai Vankevičienei, Ritai Aziulevičienei, Sonatai Urbanavičiūtei, Jolantai Misiūrienei, Dariui Brokartui, Ingridai Matijošaitytei, Emilijai Lavrinovič, Julijai Lavrinovič, Rimai Apele, Liudvikai Tichonovai, Neringai Gliebienei, Sigitai Misevičienei, Daliai Valikonienei, Marijai Suščinskinei, Dovilei Žigienei, Rasai Kondrotienei, Dariui Brokartui, Ernestui Zakarevičiui, Irinai Knelsienei, Danguolei Kuzmorskienei, Kristinai Kareivienei, Sigitai Zalitienei ir, žinoma, mūsų gimnazijos mokiniams, jų tėvams bei draugams iš KASP. 

 

,,KARTŲ SAMBŪRIS – LAISVĖ ANT PAUKŠČIO SPARNO (ugdomoji veikla skirta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai)

Visi mes skirtingai suvokiame paukščius. Vieni jais domisi, kiti priima kaip įprastą gamtos dalį. Suvokimas skirtingas netgi kartose. Paukščius vienaip apibūdina mažamečiai, kitaip – paaugliai...

Tačiau tenka pripažinti, kad paukščiai visais laikais išlieka kažkuo nežemišku ir paslaptingu, neatskleistu ir iki galo nesuprantamu. Nuo seno žmogus domėjosi paukščiais, o mūsų protėviai gyvendavo greta jų ir turėdavo galimybę stebėti sparnuočius iš labai arti. Todėl turbūt ne be priežasties su paukščiais nuo seno susijusios įvairios šventės, apeigos, apstu įvairių mitologinių pasakojimų. Neretai paukščiai laikomi savotiškais ateities pranašais, galinčiais išpranašauti likimą, atnešti sėkmę arba nesėkmę. 

Lietuvių tautosakoje, mene, apeigose, papročiuose ir tikėjimuose ilgus tūkstantmečius buvo svarbūs paukščiai. Ir dabar tautosakoje paukščiai dažnai tapatinami su fantastinėmis, antgamtinių savybių turinčiomis būtybėmis (pasakose, mituose, likusiuose iš protėvių laikų), pranašais.

Kovo 11-oji. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena. Pasvajokime, ką norėtumėme, kad mūsų tėvynei atneštų mitiniai paukščiai ant sparnų...  

Šiandien, kovo 10 dieną, Trakų lopšelyje darželyje „Ežerėlis“ vyko kartų sambūris. 

Jauniausi ikimokyklinukai „Boružėlių“ grupės ugdytiniai su auklėtoja Birute Vaicekauskiene ir Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos 6 - 8 kl. moksleiviai su mokytoja Sigita Zalitiene svajones, skirtas Lietuvai, dėliojo ant paukščių sparnų... Moksleiviai ,,pasimatavo" mentoriaus poziciją, o mažieji turėjo galimybę pasimokyti iš vyresniųjų.

Gal todėl visi trys pavasario mėnesiai pavadinti paukščių vardais – kovas, balandis ir gegužė,- tai bundanti gamta, viltis, atgimimas.

Trakų lopšelio darželio „Ežerėlis“ socialinė pedagogė metodininkė Rasa Pavilionienė.

Nuotraukos:
Andrius Storta, Liudvika Tichonova, Neringa Gliebienė, Sigita Zalitienė, Rasa Kondrotienė, 7b klasės mokiniai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas