Padovanokime draugams Kalėdas

 

Kalėdos– viena laukiamiausių švenčių visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savų kalėdinių ritualų, tačiau daugybė tradicijų visame pasaulyje yra labai panašios – nudžiuginti artimuosius kalėdiniu atviruku, papuošti eglutę ir laukti raudonu kostiumu vilkinčio Kalėdų Senelio.

2a klasės mokiniai: Brigita Sinkevičiūtė ir Arminas Šenauskas siūlo mums prisiminti Kalėdų tradicijas ir padovanoti savo draugams Kalėdinę nuotaiką. Štai jų parengtas darbas.

„Dovanokime savo laiką. Kalėdos yra puikus laikas sustoti. O sustojus pamatyti tuos, kurie yra šalia. Skirti jiems visą savo laiką. Nes jis yra brangesnis už šveicariškus laikrodžius ar hibridinius automobilius.“

 Matas Baltrukevičius, publicistas, politologas

Per Kalėdas būdavo keliamasi anksti, nudengiamas Kūčių stalas, žiūrima, ar neapsilankė vėlės. Nuo stalo nuimtą šieną dalindavo gyvuliams. Tradicinis Kalėdų valgis buvo šerniena arba kiauliena. Pirmą Kalėdų dieną žmonės būdavo rimtai nusiteikę, niekur neidavo, nieko nedirbdavo, užsiimdavo būrimais. Svarbią reikšmę turėjo linkėjimai bei sveikinimai. Apeiginius linkėjimus atlikinėjo žyniai, persirengėliai. Vėliau šis paprotys išliko kaip vaikščiojimas persirengus Kalėdų seniu. Kadangi manyta, jog per Kalėdas namuose renkasi vėlės, kartais kaip avys ar žalčiai, buvo atliekamos apeigos su avimis ir žalčiais. Laikotarpis nuo Kalėdų iki Trijų karalių buvo vadinamas tarpušvenčiais, tarpkalėdžiais ir pan., o tų dienų vakarais žmonės nieko nedirbo, bijodami antgamtinių esybių, dvasių.

Pagaminkime ir mes kalėdinių meduolių. Mums reikės: 400 g miltų, 120 g, 250 g medaus, 100 g cukraus,  200 g cukraus pudros, 2 kiaušinių.

Tešlos gamybai į indą kuriame maišysime, suberkime: 400 g miltų, 120 g sviesto, 130 g medaus. Įberkime 100 g cukraus, 1 žiupsnelį druskos, 2 valgomuosius šaukštus citrinų sulčių, 1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių. Išmaišykime ir iškočiokime.

Kepimas. Išspauskime sausainių formeles ir kepkime 180°C 15-20 min.

Dekoravimas. Gražiausia ir labiausiai išlaisvinanti mūsų vaizduotę dekoracija- glajus.

Glajui pagaminti naudokime: 200 g cukraus pudros, 1 kiaušinio baltymą, 1 arbatinį šaukštelį citrinų sulčių, maistinius dažus (pasirinktinai). Gautą masę supilkime į plastikinį maišelį. Užriškime. Nukirpkime maišelio kamputį ir dekoruokime.

Pakavimas. Meduoliams pakuoti reikės: maišelių, atvirukų, dovanų pakavimo juostelių. Jų kiekis priklauso nuo draugų, kuriems norime dovanoti, skaičiaus. Taigi, bandykime.

Tikimės, kad buvo įdomu bei naudinga. Gražių švenčių,  būkite apsupti meilės ir daugybės gerų emocijų!

Informacijos šaltiniai-

https://mintysapie.lt/sveikinimai/apie-kaledas

https://m.delfi.lt/gyvenimas/istorijos/article.php?id=66717562

https://lt.m.wikipedia.org/wiki/Kal%C4%97dos

Autorius:
Danuta Debesienė, Brigita Sinkevičiūtė, Arminas Šenauskas

Nuotraukos:
Brigita Sinkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas