Simetrija tautiniuose raštuose

1918 metų vasario 16 dieną lietuvių tauta savo atstovų parašais išreiškė valią būti nepriklausoma, taigi, buvo atkurtas Lietuvos valstybingumas. Tai svarbiausia mūsų istorijos data.

Vasario 16-oji- tai diena, kuri pakeitė ir įprasmino visų mūsų gyvenimą. Šiais metais švenčiame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 106 gimtadienį!

Tautiškumo požymiai – tai kalba, istorinė atmintis, etninė kultūra. Pagrindinė valstybės funkcija – šių svarbiausių dalykų išsaugojimas, jų taikymas. Kaip mes, mokiniai ir mokytojai, galime ir turime prie to prisidėti?

Kasmet mūsų gimnazijos mokiniai dovanoja Lietuvai begalę įvairiausių  kūrybinių darbų, dalyvauja įvairiuose konkursuose, puošiasi ir puošia gimnaziją tautine atributika. Mokinių kūrybiškumas beribis.

„Simetrija tautiniuose raštuose“. Tai 8a ir 8c klasių integruotas matematikos-dailės projektas, skirtas Lietuvos 106 gimtadieniui. Projektui vadovavo dailės mokytoja Loreta Makarevičienė ir matematikos mokytojos Danuta Debesienė ir Jūratė Leščinskienė. 

Kodėl simetrija? Ir kodėl tautiniuose raštuose?

Simetrija tiesės ir taško atžvilgiu -  tai ne tik matematinės sąvokos, kurias nagrinėjame per matematikos pamokas. Jų vertė išlieka tada, kai įgytas žinias pritaikome naujose situacijose.

Tautiniai raštai – puiki galimybė tai įgyvendinti. Tautodaillės žinovai teigia: „Jei yra raštas, yra jame ir informacija“. Tiesa, tos informacijos neperskaitysi taip paprastai, kaip žinutės socialiniuose tinkluose. Todėl per dailės pamokas 8a ir 8c klasių mokiniai gilinosi į lietuvių tautinių raštų ženklus, į jų simetriškumą.

Naudodamiesi ašinės ir centrinės simetrijų savybėmis, taikydami Mąstymo mokyklos įpročius: mąstymas drauge, mąstymas apie mąstymą, žinių taikymas praktikoje, ugdydami pažinimo, kūrybiškumo ir kultūrines kompetencijas, mokiniai sukūrė savo tautinių raštų piešinių.

Mokinių darbai eksponuojami gimnazijos skaitykloje parodoje „Simetrija tautiniuose raštuose“.

Kviečiame apsilankyti ir atsakyti sau į klausimą:, ar jūs mokate skaityti tautinius raštus?.

 

 

Mokytojos: Danuta Debesienė, Loreta Makarevičienė, Jūratė Leščinskienė

Autorius:
Danuta Debesienė, Loreta Makarevičienė, Jūratė Leščinskienė

Nuotraukos:
Loreta Makarevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas