Vilnius tavo kuprinėje

Spalio 6 dieną 8d klasė šventė Vilniaus 700 gimtadienį ir dalyvavo ekskursijoje ,,Vilnius tavo kuprinėje“. Ekskursijos vadovė Agnė Taliūtė moksleivius supažindino su praeities ir dabarties Vilniumi. Ekskursijos stotelėse sujungta miesto istorija ir modernumas, pabrėžiamos tiek istorinės, tiek šių dienų asmenybės, prisidėjusios kuriant ar iki šiol kuriančios miestą! 

Moksleiviai, susiskirstę komandomis, bandė įveikti ekskursijos stotelėse užduotis ir rinko dukatas - prekybines monetas, naudotas Europoje nuo viduramžių iki vėlyvojo XX amžiaus. Moksleiviams reikėjo atspėti, kokį gi vaisių yra aprašęs M.K. R. Našlaitėlis, vienas pirmųjų XVI a. keliautojų, knygoje ,,Kelionė į Jaruzalę“. Kitoje ekskursijos stotelėje moksleivių laukė pažintis su P. Skorina. Mokiniai sužinojo apie pirmąją spaustuvę Rytų Europoje, pirmąją spausdintą knygą Lietuvoje  - ,,Mažąją kelionių knygelę“. Išklausę ekskursijos vadovės pasakojimo, mokiniai žaidė žaidimą ,,Tiesa ar melas“.

Stiklių gatvė – stiklo gaminiais ir auksakalyste žinomas kvartalas, kuris šiandien atgaivina praeitį, suvienydamas menininkus ir kūrėjus. Mokiniai sužinojo, jog Barbora Radvilaitė, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto žmona, labai mėgo puoštis, ypač perlais. Komandos ragavo dizainerės Julijos Janus iniciatyva, kartu su saldainių fabriku ,,Rūta“, sukurtus perlo formos saldainius ir turėjo įspėti jų ingredientus.

Kita ekskursijos stotelė – Išminčiaus grafitis (projektas ,,Sienos prisimena“). Ant sienos atkurtas Išminčiaus žydo atvaizdas iš istorinės fotografijos. Mokiniai sužinojo, jog žydai – svarbi Vilniaus istorijos dalis, kurie turėjo savo kvartalą, kurio dalimi tapo ir Stiklių gatvė. Komandos žaidė žydišką žaidimą su dreidlais – sukučiais ir bandė surinkti kuo daugiau dukatų.

Viena iš paskutinių ekskursijos stotelių – šv. Onos bažnyčia. Gotikos šedevras, pastatytas iš 33 skirtingų plytų. Pasirodo, Vilniaus architektūra domina ir žaidimų kūrėjus. ProjektasVilniaus istoriniai blokeliai“ padėjo įrodyti, kad kompiuteriniai žaidimai nėra vien pramoga. Populiariajame kompiuteriniame žaidime „Minecraft“ mokiniai  pasivaikščiojo po istorinį Vilnių ir savo akimis pamatė, kaip keitėsi erdvė aplink Valdovų rūmus bėgant amžiams. Žaidime mokiniai turėjo surasti ir šv. Onos bažnyčią.

Komanda, kuri ekskursijos stotelėse surinko daugiausiai dukatų, tapo nugalėtoja, gavo vilniečio vardą ir prizus. Ekskursija ,,Vilnius tavo kuprinėje“ buvo unikali. Nuoširdus ačiū ekskursijos vadovei Agnei Taliūtei už pažintį su Vilniumi.


 

Autorius:
S. Vankevičienė

Nuotraukos:
S. Vankevičienė, J. Misiūrienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas