Kelionė į Lenkiją

Ankstų ir pavasariškai gražų gegužės 17 dienos rytą 5d, 6b, 7c ir 7d klasių mokiniai kartu su mokytojomis Kristina Kareiviene, Jūrate Leščinskienė, Sigita Zalitiene ir Sandra Vankevičiene išvyko į pažintinę – edukacinę trijų dienų kelionę Veličkos druskų kasykla – Krokuva - pramogos ,,Energylandija“ parke.  Pirmąją kelionės dieną praleidome Veličkos druskų kasyklose, kurios veikia jau 700 metų ir yra įtrauktos į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Apsilankymo metu mažieji keliauninkai nusileido į 135 m gylį, kur keliose horizontalėse suformuota dviejų kilometrų ilgio trasa, susidedanti iš 20 kamerų. Puikiai įrengta ekspozicija supažindino su druskos kasybos istorija ir sunkiu kalnakasių darbu. Pats gražiausias šių kasyklų kūrinys ir tikras šedevras – Palaimintosios Kingos koplyčia, kurioje viskas išskobta iš druskos: altorius, paveikslai, skulptūros ir kitos grožybės. Koplyčią apšviečia iš druskos kristalų padaryti šviestuvai, o grindys – vientisas druskos gabalas. Ekskursijos vadovas papasakojo apie gamtos jėgas ir pasiaukojantį šachtininkų darbą, atskleidė Veličkos druskų kasyklos paslaptis, pamatėme galingas kalnakasybos mašinas ir darbo įrankius, klausėmės F. Šopeno kompozicijos ir grožėjomės šviesų atspindžiais, žaidžiančiais požeminio ežero vandenyje. Pakilę į šviesą, supratome, kodėl šias kasyklas jau aplankė 36 milijonai žmonių iš viso pasaulio.

     Kupini įspūdžių tęsėme kelionę ir lankėme didžiausią pramogų parką Lenkijoje - ,,Energylandija“. Tai pramogų, linksmybių ir aštrių įspūdžių pasaulis. Patys drąsiausi iškart pasuko į „Ekstremaliąją zoną“. Ji skirta tiems, kurie mėgsta adrenaliną... panišką adrenaliną... daug adrenalino! Čia net keturios amerikietiškų kalnelių trasos! Nusileidimas iš 13 metrų aukščio vikingų laivu buvo tik lengvas apšilimas! „Mayane“ iš 33 metrų aukščio 80 km/val. greičiu lėkdami kilpomis ir suktukais patyrėme 5g apkrovą (tokią apkrovą pajunta naikintuvo F 16 pilotai, atlikdami ekstremalias figūras). „Formulės 1“ trasa buvo iššūkis - pajutome, ką reiškia starto metu išvystyti 100 km/val. greitį vos per 1,2 sekundę. „Greitaisiais vandens kalneliais“ pakilome į 60 metrų aukštį ir pasileidome ratais 110 km/val. greičiu. Buvo nerealu!!!

      Trečiąją kelionės dieną, pailsėję ir  ištroškę pažinimo džiaugsmo, vykome į senosios Lenkijos sostinę. Krokuva  sužavėjo savo nepaprasto grožio gatvelėmis, aikštėmis ir nuostabios architektūros namais. Pasivaikščiodami žavingomis senamiesčio gatvelėmis mažieji keliautojai aplankė paminklą Žalgirio mūšio 500 – osioms metinėms, Barbakaną (artilerijos bastioną), centrinius senojo miesto vartus, Floriono gatvę, kurioje gyveno garsusis dailininkas J.Mateika, Centrinę turgaus aikštę, Šv. Marijos bažnyčią, Jogailos universiteto kiemelius, Vavelio kalvą, kurią puošia didingi rūmai – Lenkijos-Lietuvos karalių rezidencija.

      Kelionė buvo ilga ir turininga. Namo grįžome šiek tiek pavargę, išmaudyti lietaus, bet kupini įspūdžių, puikios nuotaikos, laimingi. Supratome, kad kelionė – pati svarbiausia pramoga, kuri suartina. O planuose vėl laukia naujos kelionės...

 

 

 

 

Autorius:
Sandra Vankevičienė

Nuotraukos:
Sandra Vankevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas