Pamoka kitaip

Pamoka kitaip

Prieš Kalėdų atostogas, kaip ir prieš bet kurias kitas atostogas, vaikai linkę atsipalaiduoti. Todėl jaunesnėse klasėse kasmet organizuoju pamokas kitaip. Tai gali būti pamoka-viktorina, pamoka-loterija, o šiemet tai buvo pamoka-žaidimas.

Kodėl žaidimas? – paklausite jūs. Ogi todėl, kad paskutinę savaitę prieš atostogas iš 27-ių mokinių pamokas galėjo lankyti vos 3-6 mokiniai, nes visus likusius išguldė gripas. Ir tada prisiminiau tangramą! Koks tai daiktas? Susidomėjo net sergantys mokiniai.

Ir nutarėme mes pasigaminti ją - tangramą-, o iš jos dalių sudėti ateinančių metų simbolį – triušį.

Taigi, truputis istorijos. Tangrama, išvertus iš kinų kalbos reiškia „septynios įgūdžių lentos“. Tai yra dėlionė (puzzle), susidedanti iš septynių plokščių daugiakampių, vadinamų įdegiais, kurie sujungiami formuojant figūras. O tokių figūrų galima sudėti net 1600!

Tai žaidimas vaikams ir suaugusiems. Manoma, kad jis buvo išrastas Kinijoje maždaug XVIII amžiaus pabaigoje, o netrukus po to prekybos laivais perneštas į Ameriką ir Europą. Tai vienas iš plačiausiai pripažintų galvosūkių pasaulyje, naudojamas įvairiems tikslams, įskaitant pramogas, meną ir švietimą.

Pirmoji tangramų knyga, išleista Amerikoje, vėliau ji pasiekė Angliją, kur tapo labai madinga. Pamišimas dėl šios dėlionės greitai išplito į kitas Europos šalis. Netrukus iš Kinijos buvo eksportuojama daug tangramų rinkinių, pagamintų iš įvairių medžiagų – nuo stiklo, medžio iki vėžlio kiauto. Vėliau tangramų rinkiniai pateko į Daniją. Danų susidomėjimas tangramomis smarkiai išaugo apie 1818 m., kai buvo išleistos dvi knygos apie galvosūkį, sukeldamas didelį entuziazmą. Vienas iš veiksnių, prisidėjusių prie žaidimo populiarumo Europoje, buvo tai, kad nors katalikų bažnyčia uždraudė daugybę poilsio formų šabo dienomis, jie neprieštaravo galvosūkių žaidimams, tokiems kaip tangrama. Vokietijoje pirmą kartą tangramos  visuomenei pristatytos apie 1891 m. Jų rinkiniai buvo pagaminti iš akmens arba netikros keramikos ir parduodami pavadinimu „Inkaro galvosūkis“. Susidomėjimas tangramomis labai atgijo Pirmojo pasaulinio karo metu.

Reikia pripažinti, kad tangrama nemažiau populiari ir šiandien, ypač mėgstama baldų dizainerių (žr. nuotraukas).

Grįžkime prie Triušio. Kadangi 2023-ieji yra Juodojo vandens triušio metai, tai ir pagaminome juodą triušį, tačiau jis netilpo A4 formato lape. Tada mes jį sumažinome.

Darbas neužtruko ilgai. Iš spalvoto popieriaus prikarpėme kvadratų, kurių kraštinės ilgis lygus 10 cm. Pagal nurodytą šabloną, padalinome jį į 7 dalis, jas sudarė: 2 dideli stačiakampiai trikampiai, 1 vidutinis stačiakampis trikampis, 2 maži stačiakampiai trikampiai, 1 kvadratas ir 1 lygiagretainis. Reikia pastebėti, kad iš šių septynių dalių lygiagretainis yra unikalus tuo, kad neturi atspindžio simetrijos, o tik sukimosi simetriją, todėl jo veidrodinį vaizdą galima gauti tik jį apverčiant. Taigi, tai yra vienintelė dalis, galinti apversti tam tikras formas.

Gamindami tangramas mokiniai prisiminė geometrinių figūrų formas, trupmenas, kurios atitinka kiekvieną dalį, pakartojo procento sąvoką ir, svarbiausia, patyrė kūrybos džiaugsmą.

Metai turi 12 mėnesių, todėl ir triūšių pagaminome 12, 8 iš jų pateko į parodą gimnazijos skaitykloje, o kitus patalpinsime čia – straipsnelio fotogalerijoje. Kai kurie gali pasikartoti, bet jų autoriai skirtingi.

Pastebėkime, kad paskutiniai juodojo vandens triušio metai buvo 1963 m., o kitą kartą bus po 60 metų – 2082 m. Dauguma astrologų prognozuoja, kad 2023-ieji atneš ramybę ir harmoniją mums visiems. Metai žada stabilumą ir taiką, tačiau bus ir rimtų progų priimant svarbius sprendimus.

Linkime visai mokyklos bendruomenei ramybės ir šilumos, empatijos vienas kitam, naujų idėjų ir jų įgyvendinimo!

Visus kviečiame pažaisti su šia nuostabia dėlione – tangrama, prieš tai dar aplankyti 7a klasės mokinių parodą skaitykloje ,,2023-ieji - Triušio metai"

Autorius:
Danuta Debesienė, matematikos mokytoja metodininkė

Nuotraukos:
Danuta Debesienė, wikipedija.com

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas