TARPTAUTINEI TOLERANCIJOS DIENAI

Tarptautinė tolerancijos diena paminėta lapkričio 16-ąją. Tačiau tai nereiškia, kad tolerantiškiems ir pakantiems kitam, kitokiam reikėtų būti tik šią dieną. Būtų nuostabu visad gyventi tolerantiškoje visuomenėje, kurioje tu priimi kitą, o kitas – tave kitokį. Juk žodis „tolerancija“ kilęs iš lotynų kalbos žodžio „tolerantio“, reiškiančio „kantrybė“. Kantrybę verta ugdyti(s) nuo mažų dienų.

                      Kadangi Trakai – nuo senų laikų daugiakultūris miestas, tai jame draugiškai sugyvena lietuviai, lenkai, rusai, karaimai, totoriai. Gatvėse dažnai galima sutikti į Trakų pilį skubančių turistų: skirtingų rasių, tautybių, tikėjimų. Gimnazija – ne išimtis, kurioje moko ir mokosi skirtingi mokytojai bei moksleiviai. Natūraliai, lyg iš prigimties tolerantiškai nusiteikusi susirenka mokyklos bendruomenė. Mokykloje mokosi be galo skirtingi vaikai (su išvaizdos, elgesio, patirties kitoniškumais, su įvairiais gebėjimais, kompetencijomis, kt.). Pagalbos mokiniui specialistai kas dieną stengiasi užtikrinti tolerantišką atmosferą gimnazijoje. Stengiamasi užbėgti už akių patyčioms, smurtui ar kitokioms netolerantiškumo apraiškoms.

                      Moksleiviai, kurie nori ugdytis toleranciją, gali jos mokytis ne tik iš realybės patirčių, bet ir iš grožinės literatūros kūrinių. Kiekvienas, užsukęs į gimnazijos biblioteką ar informacijos centrą, ras aktualią knygą. Paaugliams ir jaunimui vaizdingai ir įtaigiai kuria Vilė Vėl, Rebeka Una, Daina Opolskaitė, Ilona Ežerinytė, Kristina Gudonytė, Vytautas Varanius, Laura Varslauskaitė, Gaja Guna Eklė (tikr. Eglė Baliutavičiūtė), Eglė Ramoškaitė, Diana Ganc, Ignė Zarambaitė, Unė Kaunaitė, Akvilina Cicėnaitė, kiti. Kai kurie jų kuria taip vadinamą probleminę prozą. Ne vienas lietuvių vaikų rašytojas savo knygoje paliečia ir tolerancijos kitam, kitokiam problematiką. Verta paskaityti Gajos Gunos Eklės „Brolis, kurio nereikėjo“, „Keistuoliai“, L. Varslauskaitės „Mano didelis mažas Aš“, I. Ežerinytės „Verksnių klubas“, „Skiriama Rivai“, U. Kaunaitės „Sudie, rytojau“, „Laiškai Elzei“, A. Cicėnaitės „Kad mane pamatytum“ ir daugybę kitų. Be abejo, tolerancijos tema nemažai ir verstinės literatūros (R. J. Palacio „Stebuklas“, Johno Boyne’o „Baisus dalykas, nutikęs Barnabiui Broketui“, Alano Marshallo „Aš moku šokinėti per balas“, kt.).

                      Tolerancija kitam prasideda nuo tolerancijos sau.

                                                                                                            Laimutė Adomavičienė

                                                                                                            Informacijos centro vedėja

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas