8c klasės mokiniai ir Trakų istorijos muziejus Pusiasalio pilies glėbyje. Turininga diena, prisotinta praeities istorijos, staigmenų ir... dulksnos.

Neeilinio grožio ežerais nusėtą Trakų kraštą nuo žilos senovės garsina trys pilys. Pirmoji - kunigaikščio Gedimino pastatyta Senųjų Trakų pilis – Vytauto Didžiojo gimtinė. Antra - gotikinė salos pilis, vienintelė tarp ežerų stovinti pilis ne tik Lietuvoje, bet visoje Centrinėje bei Rytų Europoje ir trečia - savo mastu salos pilį aplenkusi pusiasalio pilis, kuri viena iš didžiausių XV a. Lietuvos gardinio (arba aptvarinio) tipo pilių. Anuomet, trečioji, buvusi ne tik didesnė, bet ir svarbesnė už pastatytąją saloje. Šiuo metu pusiasalio pilis, priklausanti Trakų istorijos muziejui, sutvarkyta ir pritaikyta lankymui, edukacinėms veikloms, švėtėjiškoms pramogoms.

Penktadienio rytą, apsitraukusį dulksnos skraiste, Trakų istorijos muziejaus edukacinės erdvės priglaudė Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos 8c klasės mokinius. Pasilabinus, prisistačius, mokiniai buvo pakviesti į buvusią vienuolių Dominikonų koplyčią, kurioje yra įsikūrusi sakralinio meno ekspozicija. Trakų istorijos muziejaus darbuotoja Jelena profesionaliais pasakojimais ir palyginimais iliustravo bažnyčios gyvenimą menančius eksponatus. Mokiniai sužinojo, kas yra monstrancija, arnotas, albarelas, votai, ką kalba freskos, kokiais simboliais menininkai parodė šventųjų asmenines savybes. Kiekvienas mokinys gavo ir namų darbų užduotį - aprašyti ir pristatyti pasirinktą šventąjį.

Išėjusius iš koplyčios pasitiko smulki dulksna, tarsi krikštas, kai nematai, bet jauti. Pasigrožėjus gynybiniais bokštais, galinga pilies siena, moksleiviai archeologo Ugniaus buvo pakviesti apžiūrėti muziejaus eksponatų saugyklos, turėjo galimybę išgirsti apie senuosius laidojimo papruočius.

Prisotinti istorinių, archeologinių žinių pasinėrėme į kūrybą - mistines Trakų ežerų pasakas.

Autorius:
Trakų istorijos muziejaus edukatorė Rasa Pavilionienė.

Nuotraukos:
Sigita Zalitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Kur galiu gauti pagalbą, jei nukentėjau nuo nusikaltimo?
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
Naujienų archyvas