Trakų Vytauto Didžiojo–pirmoji akredituota Mąstymo mokykla Lietuvoje

  • Paskelbė : Valdemaras Jasiūnas
  • Paskelbta: 2023-04-26
  • Kategorija: Didžiuojamės

2023 metų pavasaris gimnazijos istorijoje užims labai svarią vietą – balandžio 25 d. gimnazija tapo akredituota Mąstymo mokykla. Tokį sprendimą priėmė Ekseterio universitetas (University of Exeter).

Pradžia

Mąstymo mokyklos atskaitos taškas – 2016 metai. Gimnazijos direktorė Jolanta Martyncevienė ir pavaduotoja ugdymui Rita Sadovskienė vyko į Britų tarybos organizuotą stažuotę Didžiojoje Britanijoje ir parsivežė pirmąsias idėjas dėl MM kūrimo. Dar po metų gimnazijoje ugdymo procesas pradėtas organizuoti be skambučio. Skatinta  sekti ir planuoti laiką, ugdytis atsakomybę. 2018 m. kovą tikslingai organizuotas pavaduotojos ugdymui Reginos Bartusevičienės ir kelių mokytojų vizitas į Didžiosios Britanijos mokyklas (The Viktory Academy, Invicta Grammar School, Maidstone Grammar Shool for Girls), kuriose taikoma Mąstymo mokyklos metodika.  Dar kartą įsitikinta, kad mokyklos pažangios, mokiniai ir mokytojai vartoja tas pačias sąvokas, per pamokas vyksta mokymasis ir bendradarbiavimas, tapatinamasi su savąja mokykla, dėvimos uniformos. Gimnazijos direktorė bendruomenei pristatė naują tikslą – Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijoje sukurti Mąstymo mokyklą.

Siekiant perimti Didžiosios Britanijos „Mąstymo mokyklų“ gerąją patirtį gimnazija prisijungia prie tarptautinio projekto „Mąstau, veikiu – mokausi“. 12 gimnazijos mokytojų – Lina Garčinskienė, Daiva Kerdokaitė-Kazlauskė, Vidmantė Kalvaitienė, Loreta Krinickienė, Danguolė Kuzborskienė, Julija Lavrinovič, Ingrida Matijošaitytė, Sigita Misevičienė, Vaida Furmonė, Gintarė Padvelskienė, Sigita Zalitienė, Dovilė Žigienė dalyvauja mokymuose, kuriuos veda „Thinking organisations“ vadovė Giedrė Leščickienė. Daug mokytasi, organizuoti kolegialūs mokymai, vestos atviros ir integruotos pamokos. Gimnazijos administracija, mokytojai patirtimi dalinosi su kitomis šalies mokyklomis. Siekiant dermės ir sutelktumo gimnazijos mokytojai sukūrė ir išleido įrankių ir įpročių plakatus, kurie kabo kiekviename kabinete, jais mokytojai ir mokiniai naudojasi ugdymo procese.

Mąstymo mokyklos akreditacijos kelias truko 7 metus. Čia svarbi kiekviena diena ir pamoka, svarus kiekvieno mokytojo ir mokinio indėlis į ugdymą ir ugdymąsi. Visi gilinomės į mąstymo procesus ir taikėme mąstymo įrankius mokydamiesi, sistemindami medžiagą, ugdydamiesi mąstymo įpročius. Bendruomenei tapo artimos sąvokos: „atkaklumas“, „empatiškas klausymasis“, „mąstymas drauge“.

Matydami savo augimą, analizuodami turimas patirtis, 2022 m. priėmėme sprendimą teikti Ekseterio universitetui akreditacijos paraišką. Darbas, pastangos, pasiekimai įvertinti - 2023 metais gimnazijai oficialiai suteiktas Mąstymo mokyklos vardas.

Ekseterio universiteto vertinimas

Gimnazijos pateikta paraiška atitiko visus numatytus akreditacijos reikalavimus ir 15 vertinimo sričių.

Pateiktoje ataskaitoje rašoma, kad gimnazija turi aiškią autentiškos mąstymo mokyklos kūrimo viziją, o ugdymas suvokiamas kaip aktyvus ir dinamiškas procesas siekiant visapusiško kiekvieno mokinio ugdymo.Mąstymo įgūdžiai vertinami kaip gimnazijos kultūros dalis, kurie tapo neatsiejama pamokų, renginių, neformaliojo švietimo dalimi. Ataskaitoje dr. Dave Walters teigia, kad „gimnazija yra imli pokyčiams ir naujovėms..., „aiškiai matoma Mąstymo mokyklos vizija,  metodai, kūrybinis – kritinis mąstymas, plėtra.“ Pažymėtina ir tai, kad gimnazija investuoja į mokinio charakterio ugdymą, mąstymo  įpročių taikymą kasdieninėje aplinkoje. Ekseterio universiteto mokslininkai įžvelgia gimnazijos aukštus holistinius standartus, veikimą nacionaliniu lygmeniu.Išvadoje teigiama, kad „gimnazija yra akredituota kaip pažangi, turinti ir plėtojanti išskirtinį visos mokyklos požiūrį į mąstymo ugdymą“. „Pateikti faktai rodo, kad Trakų Vytauto Didžiojo Gimnazija atitinka „Tinking Schools @Exeter“ mąstymo mokyklos nustatytus kriterijus ir atskleidžia įsipareigojimą toliau vystyti mąstymo mokymą“.

Ekseterio universiteto vertininimo ataskaitą anglų kalba galima perskaityti čia.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas