Gyvybės gėlė

Apskritimas ir gyvybė. Kas sieja šias dvi sąvokas?

Geometrija visais laikais žavėjo ir žavės mus savo formomis. Ypatingą vietą tarp geometrinių formų užima apskritimas, ypatinga geometrinė figūra, randama įvairių civilizacijų kultūros palikimuose.Tai svarbiausias ir labiausiai paplitęs geometrinis simbolis, kurio forma analogiška dangaus kūnų Saulės ir Mėnulio formai. Apskritimas simbolizuoja dangų ir visa, kas yra dvasiška, dėl to laikomas tobuliausia forma. 

O mūsų gyvenimas  - neatsiejamas nuo apskritimo. Jį sutinkame ir gamtoje, ir buityje. Pridėjus stipinus, apskritimas tampa rato simboliu, kuris, priešingai apskritimo nekintamumui, pabrėžia dinamiką. Koncentriniai ratilai (apskritimai) atsiranda įmetus į vandenį kokį nors daiktą. Tarp kitko,  akmenukų mėtymas į vandenį yra vienas mėgstamiausių vaikų žaidimų! Tikriausiai supratote, kodėl, o gal ir patyrėte šį nepakartojamą džiugesio jausmą, stebėdami vandenyje susidarantį vaizdą!

Maginiuose mokymuose apskritimo funkcija — apsaugoti nuo piktųjų dvasių. Per užkeikimo apeigas burtininkas apibrėžia apie save apskritimą, kurį draudžiama peržengti.

Gyvybė- tai organizmo būsena tarp prasidėjimo ir mirties. Šiandien, gyvenant karo Ukrainoje akivaizdoje, mes kaip niekad  suprantame, kas yra gyvybė.

O kas gi yra Gyvybės sėkla, Gyvybės gėlė?

Idėja sukurti integruotą matematikos ir dailės projektą „Gyvybės gėlė“ gimė prieš mėnesį. Ir štai mes jau galime pasidžiaugti nuostabiais 6a ir 8b klasių mokinių darbais. Šeštokai kūrė Gyvybės sėklą, o aštuntokai – Gyvybės gėlę.

 Gyvybės gėlė-  tai geometrinė figūra, sudaryta iš daugybės vienodo dydžio apskritimų, susikertančių vienas su kitu. 

Gyvybės sėkla, simbolizuojanti pasaulio sukūrimą, - tai Gyvybės gėlės fragmentas, sudarytas iš 7 apskritimų. Į vieną didelį apskritimą įbrėžiami 6 mažesni vienodo spindulio apskritimai. 

Kodėl 7? Pasirodo, skaičius 7 yra labai reikšmingas.Pavyzdžiui, yra septyni elementai: vaivorykštės spalvos: raudona, oranžinė, geltona, žalia, mėlyna, indigo ir violetinė; septynios savaitės dienos; budizme yra septyni nušvitimo žingsniai: dėmesingumas, tyrimas, pastangos, džiaugsmas, ramybė, susikaupimas ir dvasinė pusiausvyra.Gyvybės sėklos simbolis su septyniais tarpusavyje sujungtais apskritimais simbolizuoja gyvybės Žemėje ir visuotinio egzistavimo ryšį. 

O dabar apie Gyvybės gėlę. Ji atspindi augmenijos ciklą ir auginama iš sėklos. Gyvybės gėlės centre yra septyni tarpusavyje susiję apskritimai, žinomi kaip gyvybės sėkla. Pasak Melchizedeko, Gyvybės gėlėje yra visos matematikos formulės, kiekvienas fizikos dėsnis, kiekviena muzikinė harmonija ir kiekviena biologinė gyvybės forma, įskaitant žmogaus kūną. 

Dėkojame mokiniams už aktyvų dalyvavimą ir kviečiame pasigrožėti mūsų jaunųjų kūrėjų darbais. Juos galite pamatyti parodoje, kuri veiks gimnazijos skaitykloje nuo kovo 28 d. arba rasti Padlet erdvėje: https://padlet.com/danutetvdg/fmgobh0an1y6yptp

Autorius:
Danuta Debesienė, Loreta Makarevičienė

Nuotraukos:
Loreta Makarevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas