Respublikinė istorijos olimpiada

Balandžio 6-7 dienomis Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazija sukvietė  XXVII Lietuvos mokinių istorjos olimpiados respublikinio turo 75 dalyvius iš visos Lietuvos. Šių metų olimpiados tema: „Lietuva 1795–1864 metais“. Trakų rajoną atstovavau aš - Augustė Giedrytė, 3c klasės gimnazijos moksleivė.

Tik atvykę turėjom progą pabendrauti ir susipažinti su bendraminčiais iš visos Lietuvos: moksleiviai bendravo tarpusavy, mokytojai šnekučiuodamiesi smagiai leido laiką, vaišinosi pasitikimo kava. Beje, toje gimnazijoje patys moksleiviai turi įsirengtą erdvę, kurioje buvo labai jauku, norėčiau tokią erdvę turėti ir mūsų gimnazijoje.

Atidarymo ceremonijoje organizatoriai įkvėpe mus motyvoujančiomis kalbomis, smagiai nuteikė Lietuvos karinių oro pajėgų orkestro muzika. Apsilankė ir europarlamentaras Liudas Mažylis, paskatinęs ir mus ieškoti artefaktų, jei neturim kantrybės dirbti istorikais...

Toliau laukė olimpiados užduotys, susidedančios iš testo ir šaltinių nagrinėjimo. Užduotys buvo įdomios ir tikrai nelengvos. Atlikome jas per skirtą laiką ir išėjom, nežinodami rezultatų, bet vildamiesi geriausio...

Pabaigus užduotis dalyviams buvo suplanuotas orientacinis žaidimas po miestą: „Kauno atradimai“. Būrėmės į komandas, smagiai lakstėme po Kauną ir eiškojom nurodytų vietų. Šio žaidimo nepavyko laimėti, bet patirtis buvo labai smagi. Pavakarieniavę mokyklos valgykloje turėjom laisvo laiko artimiau susibičiuliauti su kitais dalyviais ir savarankiškai patyrinėti Kauną. Labai smagiai leidau laiką su mergina iš Elektrėnų, su kuria ir viešbutyje kartu gyvenoau. Apėjome Laisvės alėją, nuėjom, žinoma, ir į Kauno akropolį - na, kaip be to. Grįžom į viešbutį nei per anksti, nei per vėlai... Mokytojos mūsų nebarė :)

 

Kita diena prasidėjo vėl mokyklos aktų salėje, pasiklausėm muzikinių pasirodymų ir, žinoma, labiausiai laukėm pirmosios olimpiados dalies rezultatų paskelbimo.. Tiek aš pati, tiek mano mokytoja Kristina Urbienė labai džiaugėmės mano patekimu į antrą etapą (iš visų dalyvių į jį pateko tik 20 mokinių). Tik ilgai džiaugtis neteko, nes reikėjo eiti atlikti antro etapo užduotį - parašyti istorinį esė, įvertinant 1795 - 1864 metų ekonominės ir kultūrinės raidos procesus Lietuvoje. Mokytojai kartu su mokiniais, nepatekusiais į antrąjį etapą, važiavo į ekskursiją, į Kadagių slėnį ir dar kažkur. Nepamenu kur, nes pati ten nebuvau. Kas užduotis atlieka, o kas į ekskursijas važinėja. Atlikus antrojo etapo užduotis  moksleiviams buvo suorganizuota edukacija ,,Saugus internetas”. Kol mes edukavomės, kol pietavome, komisija vertino mūsų parašytus istorinius esė. Uždarymo ceremonijoje apsilankė svečiai iš LR seimo, pasveikino laureatus, teikė jiems dovanų. Galiausiai paskelbti ir laimėtojai. Prizininke šios olimpiados aš netapau, bet patekau į stipriausiųjų dešimtuką, užėmiau 8-tą vietą, tuo  aš ir mano mokytoja K.Urbiene labai džiaugėmės. Įteiktos gausios dovanos, organizatorių ir europarlamentarų kvietimai apsilankyti Briuselyje. Pasivaišinę tortu, arbata, atsisveikinę moksleiviai ir juos lydintys mokytojai grįžo į namus. Begrįžtant namo, mokytoja pasiūlė man iššūkį: jei jau šiemet TOP10, tai kitąmet - prizinė vieta. Nepasižadu, bet tikrai pabandysiu!

Žinoma, istorijos olimpiada yra neįkainojama patirtis parodyti istorijos žinias, konkuruoti su kitais gabiais moksleiviais ir būti įvertintam už savo pasiekimus, tačiau labiausiai įsimena naujos bičiulystės. Konkursas yra puiki vieta užmegzti naujas draugystes. 

 

Autorius:
Augustė Giedrytė

Nuotraukos:
Augustė Giedrytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas