„ABU PASAULIAI NETIKRI“

 

Antanas Škėma (1910–1961) – vienas žymiausių lietuvių modernistų rašytojų. Kūrėjas gimė 1910 m. lapkričio 29 d. Lodzės mieste, Lenkijoje. Būsimasis rašytojas gimė lietuvio ir lenkės pedagogų šeimoje. Pirmajam pasauliniam karui prasidėjus, rašytojo šeima persikėlė į Rusiją, vėliau revoliucijos metu gyveno Ukrainoje, kur būsimasis kūrėjas patyrė karo sukrėtimų. 1921 m. su šeima atsikėlė į Lietuvą. A. Škėma dar Lietuvoje 1929 m. debiutavo novele Baimė (laikraštyje „Lietuvos aidas“ Nr. 216). 1944 m. pasitraukė iš Lietuvos į Vokietiją, kur DP stovyklose gyveno ir kūrė iki 1949 m. Vėliau persikėlė į JAV. 1961 m. tragiškai žuvo automobilio avarijoje, Pensilvanijoje.

A. Škėma atstovauja XX a. vidurio katastrofų literatūrai. Egzistencinės nevilties, sutrikimo, prasmės ieškojimo persmelkti jo kūrybos tekstai. Išgyvenęs daug dramatiškų sukrėtimų vaikystėje, Škėma kūryboje siekė transformuoti realybę. Nemėgo vaizduoti „taip, kaip yra“. A. Škėma yra teigęs: „Abu pasauliai yra netikri: ir realusis, ir mano sukurtasis. Tikrame pasaulyje – juodu susilietų į vieną“ (A. Škėma, Antanas, „Trys apie traukinį“, Rinktiniai raštai. T. 1, 1994, p. 198). Kurdamas savita logika ir menine kalba pagrįstus kūrinius, „aš“ nebelieka, sąlygiški vaizdai išreiškia pasaulio jauseną, dramatizmą, nusivylimą Dievu, prasmės nebuvimą, kančią. Jo vaizduojami vaikai – taip pat absurdiško pasaulio dalis.

Vieną garsiausių A. Škėmos romanų „Balta drobulė“ (1958) šiuolaikinės Naujųjų Rytų kultūros žurnalas „The Calvert Journal“ išrinko tarp geriausių „100 knygų iš Rytų Europos ir Centrinės Azijos“. Šimtuke – A. Škėmos „Balta drobulė“, į anglų kalbą 2018 m. išversta Karlos Gruodis. 

Bibliotekoje veikia A. Škėmos knygų, kritikos apie šio rašytojo, dramaturgo kūrybą paroda „Abu pasauliai netikri“.

 

                                                                           Laimutė Adomavičienė, Rima Gudanavičienė

                                                                           Bibliotekos ir informacijos centro informacija

Nuotraukos:
Laimutė Adomavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas