KOVAS – SĄMONINGUMO DIDINIMO MĖNUO BE PATYČIŲ

Visoje Lietuvoje kovas skirtas patyčių prevencijai. Yra sukurtas specialus tinklapis: https://www.bepatyciu.lt/, kuriame ir vaikai, ir mokytojai, ir tėvai gali rasti išmintingų patarimų, kaip reaguoti, elgtis patyčių atveju arba – kaip užkirsti kelią tokiam netoleruotinam elgesiui.

 

Pasaulinėje literatūroje daug knygų, kuriose vienaip ar kitaip perteikiama opi socialinė problema – patyčios. Pradedant populiariu 2020 m. į lietuvių kalbą išverstu bestseleriu – amerikiečių rašytojos, zoologės Delia Owens romanu „Ten, kur gieda vėžiai“, kuriame tėvų paliktai mergaitei Kajai tenka išgyventi pačiai, augti savarankiškai, kęsti patyčias. Atsiskyrusi nuo miestelio, pelkių apsuptyje gyvenanti veikėja prieglobstį randa tik vienumoje ir gamtoje. Pelkių augalijos bei gyvūnijos niekas taip gerai nepažįsta kaip Klara. Mokykloje mergaitė ištvėrė tik vieną dieną, nes nuo pirmos dienos susidūrė su skaudžiomis patyčiomis. Nors mokslo pasaulyje vėliau mergina tapo pripažinta mokslo leidiniais, miestelio žmonėms taip ir liko Pelkių Dukra, kuriai sagstomos nepelnytos emblemos, tyčiojamasi. Žeminimas, patyčios tęsiasi nuo mažų dienų iki subrendusios merginos.

 

Patyčias patiria ir Unės Kaunaitės knygos „Laiškai Elzei“ (2016) herojai – aštuntos klasės moksleiviai. Į šią klasę atėjęs naujokas susiduria su patyčiomis. Kai kurie klasės moksleiviai atvirai tyčiojasi iš naujai atėjusio Albino, kiti nedrįsta išsakyti savo kitokios nuomonės, norėdami įtikti daugumai. Ar pažįstama ši situacija?

 

Balandžio 8-ąją Lietuvos kino teatruose įvyks filmo „Drugelio širdis“ premjera. Režisierę I. Kurklietytę įkvėpė Modestos Jurgaitytės knyga „Ypatingas“ (2019). Šis lietuviškas filmas pasakoja istoriją apie berniuką Juozapą ir jo drąsą būti kitokiam.  Jose aktualinama patyčių tema. Kas turėsite galimybių, pažiūrėkite šį filmą.

Būkime sąmoningi – venkime patyčių.

 

Laimutė Adomavičienė

Informacijos centro vedėja

Autorius:
Laimutė Adomavičienė

Nuotraukos:
https://www.acmefilm.lv/lt/naujienos/drugelio-sirdis-pradeda-tarptautine-kelione-pasauline-premjera-paskelbta-svarbiame-vokietijos-festivalyje-

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas