Pi diena gimnazijoje

  • Paskelbta: 2022-03-10
  • Kategorija: Renginiai

 

Kaip skaičius 3,14 gavo vardą „Pi“

Nesunku išsiaiškinti, kodėl „Pi“ diena yra kovo 14-oji: matematikos ir fizikos fanai šią dieną švenčia prisimindami iracionalų skaičių 3,14.

„Pi“ yra matematinė konstanta, kuri reiškia apskritimo ilgio ir skersmens santykį, Ši konstanta geriausiai užrašoma dviejų sveikųjų skaičių santykiu, nes kitaip ją reikia apvalinti. Konstanta yra žymima raide π, nes graikų kalba „περιφέρεια“ reiškia „apskritimą“. Manoma, kad Senovės Graikijos matematikas ir išradėjas Archimedas yra pirmasis, kuriam pavyko apskaičiuoti „pi“. Vienas iš būdų švęsti „Pi“ dieną – valgyti pyragus ir dėvėti su šia konstanta siejamą atributiką. Tokį šios dienos paminėjimą prieš beveik 30 metų suorganizavo fizikas Larry Shaw, San Francisko mokslo muziejaus Eksploratoriume. 
Anksčiau „The Verge“ rašė, kad nėra geresnio būdo, kaip ją atšvęsti, tik kaip pamatyti 3,14 faktų apie šį skaičių, kuris čia gerokai suapvalintas. Įdomu tai, kad kai kurie žmonės mėgina įsiminti šį skaičių, apie tai yra kalbame ir filmuose, pavyzdžiui, „Pi gyvenimas“ (angl. „Life og Pi“). Įsiminti pi skaičių – neabejotinai keistas tikslas, tačiau kai kurie žmonės imasi šio ekstremaliai ilgio iššūkio. Vienas jų - Japonijos įsiminimo meistras Akira Haragauchi viešai pademonstravęs mokantis daugiau nei 100 tūkst. pi skaičių (jo vardijimas truko apie 16 val.), meistro asmeninis rekordas – 111 tūkst. 700 skaičių. Jis yra paaiškinęs ir savo įsiminimo techniką: susiedamas skaičius su simboliais, jis kuria istorijas, o dažniausiai šių istorijų dalyviai – gyvūnai ir augalai.

Kiekvienais metais mūsų gimnazijoje yra minima ši diena. Šios dienos šventimą pakoregavo pandemija.Jau antrus metus iš eilės mes kepame pyragus,kuriame filmukus. Visi darbai labai gražūs ir originalūs, todėl negalėjome išrinkti nugalėtojo. Nugalėjo draugystė. Visą procesą talpiname Padlete.

Čia pateikiame nuorodą ,kur galite pamatyti darbus.

Pi Diena (padlet.com)

Matematikos mokytoja

Julija Lavrinovič



 

Autorius:
Julija Lavrinovič

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas