Ar pastebėjai, kad Vytautas Didysis kasdien šalia tavęs?!

  • Paskelbta: 2022-10-28
  • Kategorija: Renginiai

Kai gyveni Vilniuje, tikrai žinai, kad jis garsus Gedimino pilimi, arkikatedra bazilika, savo senamiesčiu ir dar daugeliu puikių vietų ir dalykų, į kuriuos pasigrožėti nedažnai pakeli akis, nes tave yra įtraukusi kasdienė rutina.

Kai tu mokaisi Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijoje, tu tikrai žinai, kad jos interjerą puošia sienų tapyba, susijusi su Vytautu Didžiuoju, tu matai ją kelis kartus per dieną, bet vis nerandi laiko sustoti ir pasižiūrėti įdėmiau bei įsigilinti, kas joje tiksliai vaizduojama ir kodėl būtent taip.

Norėdami „sustabdyti akimirką“ ir patys ilgiau sustoti ties daug metų mūsų gimnazijoje esančiais kūriniais, į svečius spalio 26-ąją, tęsdami ilgametę gimnazijos tradiciją minėti Vytauto Didžiojo mirties metines, pasikvietėme psichodramos ekspertę ir Vilniaus Jėzuitų gimnazijos retorikos ir teatro mokytoją Vidą Lipskytę su aktyvaus veiksmo renginiu „Gyvieji paveikslai“.

Viešnia I-III klasių gimnazistus - renginio dalyvius - supažindino su „gyvųjų paveikslų“ idėja ir tikslu, kartu pristatydama komforto zoną ir išėjimą iš jos kaip būtiną šios veiklos komponentą. 

Edukacijos metu mokiniai atkūrė gimnazijos koridoriuose esančią sienų tapybą, žaidė įvairius žaidimus, bandė išlaisvinti savo vidines emocijas, išeidami iš komforto zonos.

Mokiniams didžiausią įspūdį paliko „gyvoji“ sienų tapybos interpretacija. Jie buvo suskirstyti į 5 grupeles (įvairių lyčių, klasių, charakterių ir pomėgių). Grupelės savarankiškai išsirinko norimą sienų tapybos kūrinį, jį apžiūrėjo, analizavo, kūrė jo istoriją, kurią vėliau papasakojo, taip pat ieškojo foninės muzikos, suteikiančios interpretacijai emocinį sustiprinimą. Galutinis rezultatas – grupelių atkurti sienų tapybos darbai ,,STOP kadro” forma.

Štai vienos istorijos ištrauka: ,,Po sunkių darbų, po kelionių ilgų, Vytautas nusprendė pailsėti prie herbų keturių.”

Renginio pabaigoje mokiniai jautėsi emociškai laisvesni, V. Lipskytės psichodramos ir veiksmo metodai padėjo paaugliams laisviau reikšti savo mintis, nebijoti elgtis ,,kvailai”. Dėkojame viešniai už pateiktų veiklų įvairiapusiškumą ir smagiai bei naudingai kartu praleistą laiką, nes mes ne tik pastebėjome, bet ir pajutome Vytautą Didįjį šalia.

Autorius:
Mokinės Ugnė Šidlauskaitė, Dovilė Stasiūnaitė Mokytojos Danguolė Januškevičienė, Irina Knelsienė

Nuotraukos:
Edgaras Sadovskij

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas