Geometrinės figūros vaizduojant architektūrą

  • Paskelbta: 2022-12-02
  • Kategorija: Renginiai

Geometrinės figūros vaizduojant architektūrą

Taip pavadinome integruotą matematikos dailės projektą, kurį sėkmingai įvykdė 5a klasės mokiniai.

Geometrinės figūros architektūroje sutinkamos beveik kiekviename žingsnyje. Be jų nebūtų jokių pastatų. Gyvenamieji blokai yra stačiakampiai gretasieniai, kupolai – pusrutuliai, bokštai – piramidės, o kolonos – ritiniai. Taigi, matematika, jos sritis geometrija, sudaro  kiekvieno pastato pagrindą- kitaip dauguma objektų taip ir liktų architektų vaizduotėje. Kad sukurtum projektą, reikia suprasti ir mokėti pritaikyti mastelį, simetriją, geometrinių figūrų savybes bei daug kitų matematikos žinių.

Penktokai labai domisi geometrija. Su dideliu entuziazmu ieškojo geometrinių formų kasdieniniame gyvenime, pateikė daugybę pavyzdžių. Pamokų metu nagrinėjo trikampių ir keturkampių savybes, kūrė mąstymo žemėlapius. Žinias apie geometrine figūras pagilino 3D klasėje. Užsidėję specialius akinius, mokiniai persikėlė į 3D aplinką. Tai sukėlė daug įspūdžių ir daug emocijų! Ypatingai vaikus sudomino pavyzdžiai iš realaus gyvenimo,

Per dailės pamokas turėjo  mokiniai panaudojo mąstymo įprotį - turimų žinių taikymą naujoje situacijoje. Mokiniai turėjo panaudoti geometrines figūras vaizduojant pastatus. Mūsų , mokytojų akimis, mokiniams tai pavyko. Vaikai ypatingai gerai mato objektų apibendrintas geometrines formas. Medis jiems – tai apskritimas, o jo kamienas – pailgas stačiakampis. Jie dažnai mano, jog trikampį su apskritimu mato galvos vietoje. O pastatus mokiniams pavyko perteikti puikiai. Kurdami naudojo kubo, stačiakampio, cilindro, trikampio, apskritimo formas. Piešiniuose iš geometrinių formų išaugo pilys, įsivaizduojami pastatai ir šiuolaikiniai dangoraižiai, daugiabučiai.

Mokinių darbai eksponuojami bibliotekos skaitykloje. Kviečiame apsilankyti.

Autorius:
Danuta Debesienė, matematikos mokytoja metodininkė, Loreta Makarevičienė, dailės vyresnioji mokytoja

Nuotraukos:
Danuta Debesienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas