Vabzdžių pasaulio įdomybės

  • Paskelbta: 2022-12-06
  • Kategorija: Renginiai

 

Gruodžio penktą dieną, pirmadienį, 7b klasės vadovė užsakė edukacinę pamoką, kurioje mus aplankė ,,Kupu kupu“ – drugelių fermos augintojas Tomas. Į paskaitą jis atvyko su didžiausiu lagaminu, prikrautu įvairiausiais drugeliais, vorais, skorpionais ir kitais vabzdžiais. Gražiausi drugeliai atėmė kvapą. Pradžioje išvydome filmuką, kuriame buvo pasakojama, kaip vikšras virsta lėliuke, o vėliau iš lėliukės išlenda drugelis.

Drugelių hobiu Tomas „užsikrėtė“ nuo draugų – mokslininkų, o pirmuosius drugelius fermoje jis užaugino dar 2011-aisiais. Tai nėra vyro darbas, daugiau kaip hobis, iš kurio galima pasipelnyti. Pamokos metu teko rankoje laikyti gyvą vikšrą, lėliukę. Drugelių eksponatai buvo išlaikę visas savo natūraliąsias savybes ir spalvas, o pasakotojo eksponatai gyvuoja neilgai – pasak jo, ilgiausiai drugelis gyvena iki devynių mėnesių. Taip pat išgirdome apie drugelių gynybos metodą – jie per tiek metų yra šitaip prisitaikę prie gamtos, jog pamatę atskrendantį paukštį atsuka savo sparnus, ant kurių arba ryškios ,,nuodingos“ spalvos, arba pavaizduotas koks plėšrūnas, pavyzdžiui pelėda ar gyvatės. Beje,  ar žinojot, kad yra tokių vorų, kurie yra žymiai baikštesni už žmones? Išsigandę jie nusičiaudi ir paleidžia į žmogų plaukelius, kurie užsikabina ant žmogaus odos ir sukelia didelę ir ilgai besitęsiančią alergiją. O vorui – nieko!

Tomui baigus pasakoti, jį ,,užpuolė" vaikai su įdomiais  klausimais, į kuriuos  mielai atsakė. Paskaita buvo be galo įdomi ir vertinga, mat jau ne už kalnų laukia biologijos testas šia tema.

Autorius:
Aistis Michalkovskis

Nuotraukos:
Ingrida Matijošaitytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas