Mes visi savo širdy nešiojamės Tėvynę...

  • Paskelbta: 2023-02-10
  • Kategorija: Renginiai

Mes visi savo širdy nešiojamės Tėvynę...

 

Mes visi savo širdy nešiojamės Tėvynę. Ji – tai mūsų gimtoji kalba ir mes, Lietuvos žmonės, dideli ir maži, kuriantys savo šalies gerovę ir tikintys Lietuva. Mūsų Tėvynė gimė 1918 m. Vasario 16-ąją. Šią dieną galime laikyti ir mūsų visų gimtadieniu, atėjusiu su V.Kudirkos „Kelkime, kelkime“, „Aušra“ ir „Varpu“, su vieningos Lietuvos suvokimu mūsų širdyse ir sąmonėje. Vasario 16-oji  - tai šventė, simbolizuojanti stiprybę, dvasią ir viltį.

Ši istorinė data minima kasmet. Išradingai ją šventė ir Trakų Vytauto Didžiojo gimnazija. Mokykloje antro aukšto fojė „suplazdėjo“ mūsų mokinių sukabinti simboliniai  stilizuoti žmonių atvaizdai su linkėjimais, meilės žodžiais – meilės Tėvynei ženklais. Per klasių valandėles kalbėjomės apie pilietiškumą, nepriklausomybę, laisvės svarbą; sprendėme kryžiažodžius; žaidėme Kahoot‘ą, klausėmės „Įdomiosios pamokos“ apie Vasario 16-ąją, kurioje mokytojas istorikas A. Kasparavičius iškėlė klausimą, kaip nutiko, kad mūsų karaliai ir kunigaikščiai kažkur dingo ir atėjęs tamsus ir ilgas XIX a., kai lietuviai užmiršo esą lietuviai, ir mūsų tėvynainiams reikėjo apie viską mąstyti iš naujo – kur mano žemė, tėvynė ir kodėl aš neturiu Valstybės. Istorikas akcentavo, kad šis klausimas neturėtų mūsų apleisti ir šiandien. Turime visada galvoti - kaip gyventi geriau - gauti geresnį pažymį, ką daryti, kad būtų geriau mūsų šeimai, mokyklai, Tėvynei, kaip mylėti, kad  Lietuva būtų stipresnė... A. Kasparavičius akcentavo, kad turime nepamiršti dviejų žmonių, kurie prikėlė XIX a. Lietuvą iš numirusių – tai žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus, kuris priminė lietuviams, kad jie yra lietuviai per knygų leidybą, per blaivybės sąjūdį, knygnešystę; ir M. Valančiaus vėliavą perėmusio daktaro Jono Basanavičiaus – parašiusio lietuviams politinę programą ir pasiūlęs taikios kovos taktiką - kantrybę. Mokiniai po laidos diskutavo apie šiandienos politinę situaciją karo kontekste, mūsų tautą – pakilusią iš pelenų, ukrainiečius – dar kylančius...O gimnazijoje ir toliau tęsėsi šventiniai renginiai – per 2 pamoką gimnazistus su Vasario 16-ąja sveikino gimnazijos direktorė J. Martyncevienė, mokiniai stebėjo III klasės gimnazistų paruoštą literatūrinę kompoziciją (mokyt. S. Valentienė), dalyvavo diskusijoje „ „Kaip mes galime prisidėti prie Valstybės kūrimo?“ (koord. D. Dumčius). 7 klasės mokiniai dalyvavo matematikos ir technologijų atviroje pamokoje „Ką valgė signatarai?“ (mokyt. D. Debesienė ir R.Kondrotienė). Lietuvių kalbos ir literatūros pamokose mokiniai dalyvavo prof. Liudo Mažylio eilėraščių, esė konkurse ,,Švenčiu Lietuvą“. Kūrybiniuose darbuose atsakė į klausimą ,,Ko mane išmokė Lietuva?“. Taip pat visą savaitę vyko ir 8-II gim. klasių mokinių tinklinio varžybos bei 6 klasių mokinių – estafečių varžybos, skirtos nepriklausomybės atkūrimo gimtadieniui ( mokyt. N. Gliebienė ir L. Tichonova).

Tegul Vasario 16-oji mus dar labiau suburia darbams Tėvynės ir žmonių labui. Ši diena - tai tarsi mūsų tautos vėliava. Vienijanti, sutelkianti, kelianti pasididžiavimą. Lai ši vėliava plazda mūsų širdyse ne tik Vasario 16-ąją. Su švente!

 

 

                                                                                                  Mokytoja    Lina Garčinskienė

 

 

Autorius:
Lina Garčinskienė

Nuotraukos:
E. Sadovskij, S. Vankevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas