Speigas Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre

  • Paskelbta: 2023-10-10
  • Kategorija: Renginiai

Speigas Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre

„Teatras niekada negali duoti atsakymo į jokį klausimą, tačiau tikrai gali iškelti, išrėkti tuos klausimus ir kartais labai skaudžiai diagnozuoti visuomenės būklę.” 

Meno vadovė Audra Žukaitytė

Gūsingas vėjas, lietus, sniegas, šaltis. Audringo oro keliu nešamos medžių šakos. Taip mus pasitiko 2023 m. spalio aštuntosios popietė, taip pranašiškai rodė mums oras, jog vykstame į „Šv. Speigą”. Išties malonus sutapimas, nes 8a ir IIa klasių mokiniai bei tėvai ir mokytojai Neringa Gliebienė ir Andrius Storta, nepabūgę meteorologinių sąlygų, susirinko prie Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos ir išsiruošė į dar vieną Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro spektaklį „Šv. Speigas”. Žinoma, tradiciškai aplankant ir mūsų gimnazijos draugą bei absolventą, aktorių  Emilį Pavilionį. 

Kelionėje tradiciškai dalinamės savaitės įspūdžiais, būsimais projektais ir planais ir nepajuntame, kaip dviejų valandų kelionė baigiasi – mes jau prie teatro. Susisiekę  su Emiliu, sužinome, jog aktoriai jau scenoje ir repetuoja. Džiugu, jog turime tokią galimybę pabendrauti su tais, ką greitai išvysime didžiojoje scenoje. Oras mūsų šįsyk nelepina, vėjo gūsiai mus paverčia burėmis, tad nusprendžiame pasislėpti kavinėse iki spektaklio pradžios. 

Atėjus spektaklio metui, skubame į teatrą ir laukiame.  Ko laukiame? Ogi to, ką žadą šįsyk aktoriai, įdomu, ką ir kaip pateiks, kokia bus scenografija, muzika. Spektaklio pavadinimas intriguoja - „Šv. Speigas”, esame skaitę apie jo keblų pasirodymą scenoje, kuomet Q.Tarantino svarstė, ką daryti su scenarijumi, ar verta jį rodyti visuomenei. Džiaugiamės, kad sprendimas buvo teigiamas. 

„Pritaikant scenarijų Lietuvai, režisieriui ir dramaturgui Aleksandrui Špilevojui teko nemažai padirbėti su tekstu: viską suveržti taip, kad neliktų nereikalingų scenų, nebūtinų personažų, erdvės pasikeitimų, reikėjo ieškoti būdų, kaip padaryti, kad spektaklis būtų prasmingas, įdomus lietuvių žiūrovams šiandien. „Filme kalbama apie Amerikos pilietinį karą, juk ne visi žiūrovai yra susipažinę su XIX a. JAV įvykiais, dėl to reikėjo ši tą adaptuoti, pakeisti, sukurti naują personažą, besikreipiantį į spektaklio žiūrovus ir savo monologais kuriantį naujas spektaklio prasmes, kurių nebuvo filme. Taip parašiau pjesę, kurios inspiracija buvo Q. Tarantinas. Šioje medžiagoje kartu su aktoriais atrandame ne Ameriką ir ne XIX amžių, bet save, savo laiką, šalį, problemas, mums aktualius klausimus, mūsų neišsipildančias viltis. „Šv. Speigas“ jau nebėra Q. Tarantino filmas, tai – mūsų kuriamas pasakojimas apie Žmogų.”  ŠV. SPEIGAS - Juozo Miltinio dramos teatras (miltinioteatras.lt)

Spektaklis nepaliko abejingų, kiekvienas radome jame mėgstamų personažų, mėgstamų scenaų ar aktorių cituojamų tekstų. Žinoma, ką jau kalbėti ir apie gyvai atliekamą roko grupės „Colours of Bubbles“ muziką. Pasijutome lyg koncerte. Tad du zuikiai vienu šūviu. 

Po spektaklio išsiskirsčius daugumai žiūrovų, mus pasitiko Emilis, mokiniai turėjo galimybę susipažinti su aktoriumi, pasiklausti, kaip jam sekasi, ar ilgai buvo statomas spektaklis, kiek vidutiniškai trunka spektaklio pastatymai, rūpėjo ir teatro ateities planai. 

Atsisveikinome su Emiliu Pavilioniu ir Panevėžiu, juk tai viena iš mūsų vietų, kur norisi grįžti dar ir dar kartą, tad susitariam, jog susitiksime vėl. Grįžtame namo aptardami, ką matėme, o ir kitą rytą susitikę mokykloje dar dalinamės įspūdžiais su draugais. 

„Spektaklyje buvo daug veiksmo. Patiko gyva muzika, tema.” Vygardas, 8a

„Spektaklis be galo patiko. Patiko tai, kad  prieš spektaklį turėjome laisvo laiko papietauti ir pasivaikščioti po Panevėžį. ,,Šv. Speigas” buvo visiškai kitoks nei anksčiau matyti spektakliai,  tad buvo įdomu juos palyginti. Sakyčiau, prasmingai praleistas sekmadienis.”  Deimantė, 8a

„Spektaklis buvo ypač įdomus. Vienas iš geriausių.”  Meilė, 8a

„Ekskursija buvo nuostabi. Buvo labai linksma. Spektaklis ir aktorių vaidinamas labai patiko,  dar tokio įdomaus nesu mačiusi. Labai linksmai praleidau laiką

Autorius:
Andrius Storta

Nuotraukos:
Andrius Storta

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas