Samuelio Bako muziejuje

     Birželio 20 dieną 2a klasės mokiniai traukiniu leidosi į edukacinę išvyką po Vilnių. Naudodamiesi Kultūros paso teikiamomis galimybėmis, pasirinkome daugiau sužinoti apie Samuelio Bako kūrybą bei žydų vaikų išgyvenimą Holokausto metu. Į Vilniaus Gaono žydų muziejų, kuriame vyko edukacija, kelių ne vienas. Mes pasirinkome keliauti Aguonų gatve, kad aplankytume dar vieną žymų objektą. Tai rašytojai Jurgai Ivanauskaitei skirtas skveras, pavadintas pačios rašytojos vardu. Skvero centre stovi didelė, 10 tonų sverianti katino skulptūra. Spaudoje rastame straipsnyje, perskaičiau šios skulptūros autorės ir rašytojos motinos mintis, kuriomis dalinuosi:

  „Šitas katinas – mano kiemo katinų simbolis. Katinas – Vilniaus valkata, kuris gyvena pats sau. Nors žmonės mano, kad jie katiną prisijaukina – iš tikrųjų katinai mus prisijaukina“, – kalbėjo „Katino“ autorė, skulptorė Ksenija Jaroševaitė. „Katės ir angelai buvo Jurgos didžioji meilė“, – aiškino J. Ivanauskaitės mama Ingrida Korsakaitė.

 

    Pakalbėję apie rašytojos kūrybą, laisvės, meilės, gyvenimo ir buvimo žmogumi temas, judėjome toliau.

 

   Edukacijos pavadinimas - „Išgyvenimas – dešimt stebuklų iš dešimties“ labai simboliškas. Mokinių buvo paklausta, kaip mano, kiek žydų  vaikų iš 10-ties  pavyko likti gyviems  Šiuo metu. Statistika žiauri- vienam. Apie vieno, išgyvenusio holokaustą vaiko likimą, sužinojome daugiau. Tai Samuelis Bakas. Šio dailininko kūrybai skirtas atskiras muziejus, kuriame eksponuojami tik jo kūriniai.

 

Edukacijos metu yra aptariamos aplinkybės, lėmusios žydų vaikų išgyvenimą Holokausto laikotarpiu. Vėliau, praktinio užsiėmimo metu,  atliekamas eksperimentas, įkvėptas Samuelio Bako kūrinio „Gandai“. Dalyvaujant eksperimente pastebimas informacijos pasikeitimas, iškraipymas, suprantamos to pasekmės. Eksperimento atlikimo metu yra naudojama multimedija, užduodami klausimai, diskutuojama. Edukacija skatina mąstyti apie savo mąstymą bei suprasti kritinio mąstymo svarbą.

 

Atsisveikinę su edukatore Gitana ir prižadėję lankytis kitose edukacijose, aptarėme dienos planą. Laiko iki traukinio į Trakus dar buvo like daug, todėl, vertindami kiekvieno skirtingus inrteresus, sutarėme apsilankyti dar nors viename muziejuje arba panagrinėti skulptūras, architektūrą. Vaikinai neatsilaikė smalsumui ir nuvyko pasigrožėti įvairiais automobilių modeliais Auto muziejuje. Ekspozicija talpina daugiau nei 100 automobilių – nuo pirmųjų motorinių transporto priemonių iki modernių superautomobilių. Taigi, kad ir taip šalia sostinės gyvename, visada čia yra ką patirti, o buvimas drauge yra neįkainojamas nei vietos, nei laiko atžvilgiu.

 

Autorius:
Gintarė Padvelskienė

Nuotraukos:
Gintarė Padvelskienė, Gediminas Arlauskas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Kur galiu gauti pagalbą, jei nukentėjau nuo nusikaltimo?
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
Naujienų archyvas