POPULIARIAUSIOS VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS

6a moksleiviai, vadovaujami auklėtojos Neringos Gliebienės, susirinko į netradicinę klasės valandėlę, į Informacijos centrą. Šeštokams buvo pristatytos populiariausios 2021 m. knygos vaikams ir paaugliams, taip pat „Vasara su knyga“ skaitomiausios knygos.

 

Informacijos centro autorė pirmiausia pasiteiravo moksleivių, kuri iš Baltijos šalių daugiausiai išleidžianti knygų vaikams? Viena mergaitė išsyk atsakė, kad Estija. Tai – tiesa. Estija yra unikali šalis, kurioje gyvena virš 1, 3 milijono gyventojų, bet knygų vaikams per metus išleidžiama apie 800 pavadinimų!

 

Asociacija LATGA kasmet paskelbia populiariausių Lietuvos bibliotekose praėjusiais metais autorių ir knygų dešimtukus. Susirinkę moksleiviai gerai žino ir yra skaitę knygų iš 2021 m. populiariausių lietuvių vaikų ir jaunimo rašytojų (LATGA duomenimis): Tomo Dirgėlos, Linos Žutautės, Vytauto Račicko, Selemono Paltanavičiaus, Kęstučio Kasparavičiaus, Vytauto V. Landsbergio, Ignės Zarambaitės, Mariaus Marcinkevičiaus, Evelinos Daciūtės, Vytautės Žilinskaitės.

 

Nors vaikai yra girdėję ir dalyvavę skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“ ankstesniais metais, bet šią vasarą prisipažino nedalyvavęs nė vienas. Šeštokai sužinojo, kokias knygas dalyviai labiausiai skaitė. Tai – Antoine‘o de Saint-Exupéry „Mažasis princas“, Jacko Londono „Baltoji iltis“, „Ana Frank dienoraštis“, Justino Marcinkevičiaus „Grybų karas“, kt.

 

Pabaigoje vaikams buvo pasiūlyta prisiminti mėgstamiausią kada nors skaitytą knygą ir parašyti iki 100 žodžių apie ją, pradedant „Šiai knygai medalį skiriu, nes...“ (skatinant dalyvauti skaitymą skatinančioje akcijoje-konkurse, kurį organizuoja Marijampolės bibliotekos Vaikų ir jaunimo edukacijos centras).

 

Štai ką parašė viena šeštokė:

„Šiai knygai medalį skiriu, nes Gajos Gunos Eklės „Brolis, kurio nereikėjo“ pamoko, kad brolį ar sesę turėti gera. Ir nors kartais su jais pykstiesi, vis tiek juos reikia gerbti. Šitoje knygoje pasakojama, kad vaikui iš globos namų kiekvienas šeimyninis dalykas, kuris mums yra įprastas ar pabodęs,labai svarbus. Nors ir kaip nemėgsti savo brolių ar seserų, su jais vis tiek geriau, negu būti vienam visą gyvenimą, su jais galėsi žaisti, jie tau palaikys kampaniją. Niekur nereikės  eiti vienam: šią knygą siūlyčiau perskaityti žmonėms, kurie neturi arba labai nemėgsta savo brolių ar sesių.“

                                                              Laimutė Adomavičienė, Neringa Gliebienė

Autorius:
Laimutė Adomavičienė, Neringa Gliebienė

Nuotraukos:
Laimutė Adomavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas