Projektas „Trakų rajono ir Trakų mokyklų istorijos XXa. I pusėje“

1b, 2b, 3a klasės mokiniai vykdė Trakų rajono savivaldybės finansuojamą 2023 metų jaunimo iniciatyvų projektą „Trakų rajono ir Trakų mokyklų istorijos XXa I pusėje“. Mokiniai pagal amžiaus grupes ir savo pomėgius rinkosi skirtingas veiklas: išbandė 3D spausdintuvą, gilino istorines žinias apie Trakus ir Trakų rajoną, keliavo po Trakų rajoną, kūrė filmuką, kahoot klausimus, dalinosi savo žiniomis vienas su kitu.

Vieni mokiniai bandė 3D spausdinimo galimybes. Gimnazistai aiškinosi, kaip vyksta 3D spausdinimas, sužinojo, kad dažniausiai naudojamas automobilio pramonėje. 3D spausdinimas yra inovatyvus daiktų gamybos būdas, įgalinantis kompiuterinį modelį paversti realiu daiktu. Jis dar vadinamas adityvia (pridėtine) gamyba, nes, skirtingai nei tradicinėse gamybos technologijose, formuojant daiktus šiuo būdu, medžiaga sluoksnis po sluoksnio pridedama, o ne šalinama nereikalinga. Mokiniai domėjosi 3D spausdinimo privalumu – gaminant daiktus medžiagos yra sunaudojama tik tiek, kiek reikia produktui. Kitas privalumas – galima pagaminti sudėtingiausius geometrinius objektus. Mokiniai stebėjo, kaip veikia 3D spausdintuvas, kaip objektai kuriami sluoksniais liejant plastiko gijas, bandė kurti daiktus ir juos spausdinti.

Kiti mokiniai ieškojo ir sistemino informaciją apie Trakus ir Trakų rajono vietoves, kūrė Kahoot platformoje klausimyną. Kahoot klausimyną mokiniai pristatė Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje. Čia galite išbandyti savo žinias, nuskaičius QR kodą.

Dalis mokinių kūrė filmuką, rinko informaciją, dėliojo scenarijų. Mokiniai išbandė ne vieną filmuko kūrimo programą, nes čia susidūrė su iššūkiu. Programa turi būti nemokama. Čia galite pasižiūrėti mokinių sukurtą filmuką https://www.youtube.com/watch?v=YnAMcjLfjc0.

1b ir 3a klasės mokiniai keliavo po Trakų rajoną. Pirmasis objektas, kuris buvo aplankytas, tai Kartuvių kalnas, kuris stūkso prie Aukštadvario, 21 m aukščio, apaugęs pušimis. Kartuvių kalno aukštis virš jūros lygio siekia 170 m. Pasakojama, kad jame buvo pakarta daug 1863 m. sukilimo dalyvių. Etnologų manymu, kalnas taip vadinamas dar nuo pagonybės laikų. Pakeliui užsukta į Aukštadvario Kristaus Atsimainymo bažnyčią Negasčiaus ežero (Aukštadvario tvenkinio) šiaurės vakarų krante  istorinė vieta  turi neogotikos elementų. Nors oras vėjuotas ir snigo, mokiniai atkakliai siekė savo tikslo - pažiūrėti kuo daugiau skirtingų objektų. Aplankytas Aukštadvario (Verknės senvagės) šaltinis. Trykštantis šaltas, geros kokybės šaltinio vanduo nuteka į Verknės senvagę, ant kurios krantų prieškario laikais stovėjo malūnas, lentpjūvė, tiltas. Vietos gyventojai šį vandenį nuo seniausių laikų naudojo ne vien gėrimui, bet ir gydymui. 1959 m., pastačius hidroelektrinę, Verknė pakeitė vagą ir savo vandenis pradėjo nešti kiek toliau nuo miestelio. Liko vos pastebima jos senvagė.

Kelionės metu į Aukštadvarį susipažinta su Trakų rajono istorija prieš 100 metų, mokiniai išgirdo ir suprato,  kurioje vietoje buvo demarkacinė linija, skyrusi Trakų rajoną tarp Lenkijos ir Lietuvos, kaip gyveno Strėvos gyventojai,  būdami pasienio miesteliu žmonėmis.

Vienas kelionės tikslų - susipažinti su Trakų rajono miestelio -Aukštadvario- istorija. Nors buvo daug ką tik iškritusio sniego, bet tai nesutrukdė susipažinti su Aukštadvario istorija, Mongirdų dvaro ir šeimos istorija, pamatyti ir sužinoti, kokių stebuklų atneša šaltinio vanduo, koks yra Aukštadvario medinės bažnyčios išskirtinumas. Visus nustebino vienuolyno buvimas ir jo istorija Aukštadvaryje.

Vėliau, keliaujant kepti ,,babkų" ant kopūsto lapo ir švilpikų, išgirsta dalis Onuškio istorijos. Kaimo turizmo ,,Valley house" šeimininkės Miglė ir Saulė pasakojo sodybos istoriją ir pamokė pasigaminti ,,babkų" ant kopūsto lapo ir švilpikų.  Visi draugiškai pasidalino darbais ir pasigamino pasakiško skonio senovinių dzūkiškų vaišių. 

Gerai ir jaukiai praleidome anksti atėjusios žiemos laiką.

Projektą koordinavo pavaduotoja ugdymui Rita Sadovskienė, mokytojos Daiva Kerdokaitė-Kazlauskė, Marija Suščinskienė.

Dėkojame Trakų rajono savivaldybei, finansavusiai projektą „Trakų rajono ir Trakų mokyklų istorijos XXa I pusėje“.

Laukiame naujų projektų, skatinančių Trakų rajono jaunimą augti, tobulėti bei išbandyti ir atrasti naujų veiklų.

Autorius:
Informacinių technologijų mokytoja Marija Suščinskienė, istorijos mokytoja Daiva Kerdokaitė-Kazlauskė.

Nuotraukos:
Daiva Kerdokaitė-Kazlauskė, Marija Suščinskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas