INTEGRUOTA PAMOKA APIE DINOZAURUS

  • Paskelbta: 2022-05-06
  • Kategorija: Renginiai

 

                      Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę užbaigė integruota 6b pamoka  gimnazijos bibliotekoje. Bibliotekos vedėja Rima Gudanavičienė pristatė dinozaurų parodą, o mokytoja metodininkė Loreta Krinickienė per „Gamta ir žmogus“ pamoką su 6b atėjo jų atpažinti ir pristatyti. Šeštokai savarankiškai namuose jau buvo parengę pristatymus apie skirtingus dinozaurus, jų rūšis: nupiešė piešinių, aprašė, o kai kurie moksleiviai net aplankus sukūrė. Mokiniai nustebino savo žiniomis, bet didžiausia žinovė – neabejotinai, Darija Labanova!

                      Štai ką apie dinozaurus parašė Darija: „Domiuosi dinozaurų atsiradimu. Pradėjau domėtis prieš porą metų, kai pažiūrėjau filmą „Jurassic World the evolution“ (liet. „Juros periodo pasaulis“). Jis mane be galo sudomino. Norėčiau papasakoti, kas yra dinozaurai ir kokių rūšių jų būna.

                      Dinozaurai – keturkojų gyvūnų grupė, gyvenusi maždaug prieš 230 mln. metų iki kreidos–terciaro masinio rūšių išnykimo. Dinozaurai laikomi išmirusia roplių grupe, prie dinozaurų tai pat priskiriami paukščiai, kurie išsivystė iš mažųjų dinozaurų terapodų. Taigi masinio rūšių išmirimo mezozojaus pabaigoje metu išmirė ne visi dinozaurai, paukščiai išgyveno iki šiol.

                      Apie dinozaurus sužinome iš paleontologų. Jie renka medžiagą, tirdami fosilijas, taip pat pėdų atspaudus, suakmenėjusius kiaušinius ir lizdus. Dinozaurų liekanos randamos visuose žemynuose, įskaitant Antarktidą, nes dinozaurai atsirado tuo metu, kai visa sausuma buvo susijungusi į Pangėją. Iki šiol aprašyta daugiau kaip 800 įvairių dinozaurų genčių, ir kiekvienais metais aptinkama vis naujų radinių. Dinozaurai skirstomi į dvi rūšis: mėsėdžius ir žolėdžius, pavyzdžiui, stegozauras – augalėdis, stegosauridų šeimai priklausantis roplys. Svėrė apie 3–5 tonas, ilgis – apie 13 m. Vienas didžiausių ir žinomiausių stegozaurų. Gyveno vėlyvosios juros laikotarpiu. Daug liekanų rasta Šiaurės Amerikoje“.

Rima Gudanavičienė, Loreta Krinickienė, Laimutė Adomavičienė

Autorius:
Rima Gudanavičienė, Loreta Krinickienė, Laimutė Adomavičienė

Nuotraukos:
Laimutė Adomavičienė, informacinio centro vedėja

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas