Integruotas matematikos ir dailės projektas ,,Simetrija gamtoje".

  Simetrija gamtoje

 

 Skaičiai, formulės, lygtys, funkcijų grafikai ir pan. dažniausiai mums sukelia nekokių emocijų, jei nemokame matematikos. Anksčiau ,,mokslų karaliene“ buvusi matematika, dabar – technologijų amžiuje tapo „mokslų tarnaite“. Taip, matematika – mokslas sausas, bet be jos, ko gero, neapsieina jau nė viena gyvenimo sritis.

Ir visgi... matematika yra graži. O grožis gali būti dvejopas: jaučiamas ir pastebimas. Koks nuostabus jausmas, kai spęsdami matematinį uždavinį netikėtai galime sušukti „Eureka! Aš supratau!“ Ir tada tokį grožį mes suvokiame savo vidumi, jausdami, kad tai, ką darome, yra teisinga.

   Bet dar dažniau grožis (šį kartą kalbu apie matematinį grožį) yra  pastebimas. Krentant sniegui, mes žavimės nukritusia ir dar neištirpusia snaige ant delno, šalčio „raštais“ ant langų, pakuočių, papuošalų ir kitų geometrinių formų. 

Kaip norėtųsi, kad kiekvienas mokinys įžvelgtų matematikos grožį. Toks buvo mūsų integruoto matematikos ir dailės projekto „Simetrija gamtoje“, kurį atliko 7a klasės mokiniai, tikslas.

Kodėl simetrija? Nes simetrija - tai matematinė sąvoka, ji nagrinėjama jau pradinėje mokykloje. Su simetrijos rūšimis- tiesės ir taško atžvilgiu- ir jų taikymu mokiniai plačiau susipažins 8 klasėje. Bet gyvenime sutinkama dar veidrodinė simetrija. O veidrodžio vaidmenį gamtoje atlieka vanduo. Gyvename mieste, iš visų pusių apsuptu ežerais. Ir žavimės kerinčiu gamtos atspindžiu vandenyje.

   O kodėl gamtoje? Į šį klausimą atsakė Galilėjas Galilėjus, italų astronomas, matematika, filosofas, fizikas, dar XVI amžiuje.

   Žiema įsibėgėja, laukiame Kalėdų. O mokinių darbai mums primins tą nuostabų „auksinį“ rudenį. Beje, „auksiukai“ per neformalaus ugdymo būrelį „Matematikos eksperimentai“ origami technikos pagalba pagamino dar medžių lapus, kurių parodėlė „Rudens origami“ buvo eksponuojama mūsų bibliotekos skaitykloje lapkričio mėnesį.

   Kviečiame susipažinti su 7a  „auksiukų“ atliktais darbais ir kartu priminti, kad matematikos žinios gali būti panaudotas ne tik egzaminui ar kontroliniam darbui, o ir malonumui.

 

Autorius:
Danuta Debesienė, Loreta Makarevičienė.

Nuotraukos:
Loreta Makarevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas