Mainų programa Vokietijoje

Geriau kartą patirti, negu daug kartų išgirsti!

Gimnazija sėkmingai tęsia mainų programą su Schőnebeck‘o Dr.Carl-Hermann gimnazija. 15 mokinių kovo 16-23 d. gyveno vokiečių šeimose, pažino šalies ir šeimos kultūrines vertybes, ragavo tradicinius patiekalus, dalyvavo mokyklos gyvenime, keliavo. Vizito pradžioje mus pasveikino gimnazijos direktorius ir miesto meras, dalyvavome pamokose. Antrąją savaitės dieną lankėmės Berlyne. Buvome prie Brandenburgo vartų, Holokausto paminklo, Potsdamo aikštėje. Didelį įspūdį paliko Berlyno parlamento pastatas, o ir apsilankymas jame, gali būti vienas iš tų „vienintelių kartų gyvenime“. Trečią dieną lankėmės Magdeburgo katedroje, susipažinome su išskirtine jos istorija. Ketvirtadienis skirtas Leipzigui ir lankytinoms vietoms. Įsiminė šiuolaikinės istorijos muziejus ir Panometras. Paskutinę dieną piešėme piešinius kartu su savo draugais vokiečiais, ėjome į pamokas ir lankėmės žymioje Schönebeck‘o druskų kasykloje. Prieš mums išvykstant mokykloje organizuotas atsisveikinimo vakaras kartu su šeimomis. Netrūko atsisveikinimo ašarų ir nuoširdžių apsikabinimų. Išsivežėme daug naujų patirčių!

Rugsėjį Schőnebeck'o gimnazistai atvyksta į Trakus ir tikimės, kad pamils mūsų kraštą taip, kaip ir mes jį mylime.

Šį mainų programa man suteikė labai daug nauju pažinčių, pamačiau kaip žmonės gyvena Vokietijoje. Iš pradžių man buvo labai baisu ir nejauku, bet po kurio laiko aš pripratau prie tos šeimos ir prisirišau prie jos. Išvažiuojant labai skaudu buvo palikti savo antrąją šeimą, bet žinau, kad dar susitiksiu juos. Siūlau kiekvienam išbandyti Mainų programas, nes jos labai daug išmoko. Tuo pačiu tobuliname savo užsienio kalbas (Klėja, 8b).

Kelionė į Vokietiją labai patiko. Gyvenau šeimoje kuri pasirūpino manimi nuo A iki Z. Patiko pajusti vokiško gyvenimo ritmą, pamatyti jų mokyklos sistemą - kuri labai skiriasi nuo tos, prie kurios esu pripratęs. Smagu buvo ir pakeliauti po Vokietijos didmiesčius ir užsidėti varnelę prie lankytinų vietų. Užmezgiau ryšių, ir laukiu vokiečių vizito Lietuvoje (Aistis, 8b).

Šioje kelionėje pamačiau ne tik Vokietijos miestus ir lankomas vietas, bet ir pajutau vokiečių tradicijas, kaip jie gyvena. Pirmas pora dienų buvo nejauku, bet laikui bėgant viskas įsivažiavo ir ėjosi sklandžiai. Laukiu jų atvykimo į Lietuvą. Tikiuosi, jiems taip pat patiks Lietuvoje, kaip mums patiko Vokietijoje (Gabrielis, 8b).

Ši kelionė man atnešė begalę patirčių. Džiaugiuosi, kad galėjau pamatyti tokius miestus kaip Magdeburgas ar Berlynas, bet labiausiai džiaugiuosi, kad susipažinau su šeima, kuri mane priėmė taip šiltai! Gyvenimas su jais visą savaitę buvo tikrai nuostabus, pilnas įspūdžių ir naujų patirčių. Ši savaitė atnešė daug neišdildomų prisiminimų, kurie išliks mano širdyje ilgam. Visiems drąsiai siūlyčiau išbandyti mainų programas ir pajusti šį nuostabų jausmą (Goda, Ic).

Ši kelionė padėjo susipažinti ne tik su Vokietijos miestais, bet ir kultūra, žmonėmis. Labai laukiu rugsėjo, kai galėsim jiems parodyti mūsų šalį ir supažindinti su kultūra (Meida, 7c).

Džiaugiuosi galimybe įsigilinti į vokiečių kultūrą, gyvenimo ritmą, aplinką. Džiaugiuosi, kad galėjau susipažinti su šalies kultūra tokioje artimoje, draugiškoje ir mylimoje draugų apsuptyje. Drąsiai teigiu, kad ši kelionė man patiko labiausiai. Tikiuosi, kad mūsų draugams vokiečiams taip pat patiks kelionė į Lietuvą, kaip mums patiko kelionė į Vokietiją (Mantė, Ic).

Smagu buvo, įdomi patirtis. Labiausiai patiko keliauti po miestus ir ką nors veikti su šeimomis. Nepatiko, kad pamokos buvo neintegruotos, kartais nesupratome, ką jie mokosi (Rapolas, Id).

Ši mainų programa buvo geriausia patirtis, nes susipažinau su įvairiais žmonėmis, patyriau vokiško gyvenimo ritmą, susiradau daug gerų draugų ir susipažinau su mergaite, kuri tapo man kaip sesuo. Būdama Vokietijoje jaučiausi kaip namie. Mielai dar kartą kartočiau šią kelionę (Meilė 8a).

Autorius:
Rita Sadovskienė, Ingrida Matijošaitytė

Nuotraukos:
Mainų programos dalyviai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas