Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos mokinių edukacinė išvyka po Sūduvą

  • Paskelbta: 2022-03-22
  • Kategorija: Renginiai

Kur bėga Šešupė, kur Nemunas teka,
Tai mūsų tėvynė, graži Lietuva;
Čia broliai artojai lietuviškai šneka,
Čia skamba po kaimus Birutės daina.

                            /Maironis/

          Lietuvos Respublikos Seimas 2022 m. paskelbė Sūduvos metais. Ta proga 2022 m. kovo 18 d. į Marijampolę, pro kurią teka Šešupė, atvyko Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos (TVDG), įsikūrusios Birutės gatvėje, mokiniai. Tiek vykstant į Marijampolę, tiek grįžtant iš jos autobuse nuoširdžiai ir linksmai skambėjo mokinių dainuojamos lietuviškos dainos. Mokytojo Dariaus  Dumčiaus pakviesti III – IV klasių gimnazijos klasių  mokiniai lankėsi šįmet 155 metų jubiliejų švenčiančioje Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijoje (MRJG). Mokiniai buvo pasitikti gimnazijos direktoriaus Vilhelmo Petkevičiaus ir lietuvių kalbos mokytojos metodininkės, V. Mykolaičio – Putino muziejaus vedėjos  V. Klesevičienės.

          Mokytoja iš pradžių mokinius glaustai supažindinus su žymaus rašytojo biografija, darbais ir nuopelnais Lietuvai, mokiniai turėjo progą patys užsiimti kūryba. Susiskirstę į mini grupeles pagal gimimo mėnesį  mokiniai pateikė savo kūrybinių  įžvalgųs ir pastebėjių  apie kiekvieną metų mėnesį, po to palygino savo mintis su V. Mykolaičio – Putino eilėraščiuose keliamomis idėjomis ir vertybėmis.

         Netrukus po to MRJG istorijos muziejaus vedėjos J. Zubavičienės pakviesti besisvečiuojantys mokiniai galėjo daugiau sužinoti apie senosios Marijampolės gimnazijos istoriją, mokyklos reikšmę istorinei ir šių laikų Lietuvos raidai. Kiek vėliau, laikantis visų saugumo reikalavimų, mokiniai galėjo pamatyti ir trumpai pasivaikščioti po istorines gimnazijos senojo ir naujojo pastato erdves, po tas pačias, kuriose kadaise vaikščiojo  tokie Lietuvai ir Lietuvos istorijai nusipelnę asmenys, kaip V. Kudirka, J. Basanavičius, K. Grinius, J. Jablonskis, kurio atminimas įamžintas gimnazijos pavadinime. Mokiniams didelį įspūdį paliko rekonstruota gimnazijos sporto ir treniruoklių salė, gamtos mokslų laboratorija, kiek panaši į tą, kuri yra TVDG, o taip pat absoliučios daugumos gimnazistų dėvimos uniformos.

        Išreiškę didelį dėkingumą gimnazijos direktoriui ir mokytojams už svetingumą  mokiniai patraukė link Suvalkijos perlu laikomo Paežerių dvaro, kur, klausydamiesi gidės J. Pazniokaitės – Bubnienės pasakojimo, galėjo pamatyti po restauracijos autentiškumą  išlaikiusias XIX a. pab. – XX a. pr. dvaro erdves, baldus, kitus prabangius, ankstesnius dvaro laikus primenančius daiktus. Įdomu, kad, priešingai didelei daliai kitų Lietuvos dvarų, pats Paežerių dvaras viso sovietmečio metu išliko stovintis. Mokiniai turėjo progą pasivaikščioti ir po dvaro oficiną, iš arti apžiūrėti joje esančius,  prieš daugiau nei šimtą metų naudotus, įrankius, kitus darbininkų reikmenis, taip pat įlipti į 18 metrų aukštį siekiantį bokštą.

      Edukacinė išvyka tęsėsi toliau:  mokiniai dalyvavo  orientacinėse varžybose po Marijampolės miestą,  pamatė vaizdingiausius Malonny projekto gatvės meno piešinius, didingą praeitį priminančias Marijampolės senamiesčio gatveles ir tarp jų įsikūrusį Kačių kiemelį, žymius miesto paveldo objektus. Kaip ir už kūrybingus darbus V. Mykolaičio – Putino muziejuje, taip ir sėkmingą dalyvavimą varžybose mokiniai buvo apdovanoti edukacijų organizatorių įsteigtais atminimo ir saldžiais prizais.

     Galiausiai vakaro metu mokiniai turėjo galimybę savivaldžiai tyrinėti Marijampolės miesto parkus, grožėtis istoriniu ir kultūriniu – architektūriniu – miesto paveldu, laisvalaikio erdvėmis. Dalis mokinių   pažinti miestą pasirinko  elektrinius  paspirtukus, dalis- vaikščiojimą. Sutartu laiku, susitikę su išvyką organizavusiais mokytojais, mokiniai buvo pilni įspūdžių ir pozityvių emocijų. Buvo galima matyti plačias mokinių šypsenas, girdėti linksmą klegesį, žaismingą juoką. Visos dienos refleksijai skirto interaktyvaus žaidimo metu mokiniai, paklausti,  kokie žodžiai labiausiai apibūdintų išvyką, dažniausiai buvo girdimi šie žodžiai: „nustebino“ „nuostabu“, „sužavėjo“, „neįtikėtina“, „fantastiška“ ir kt.

Autorius:
Istorijos ir dorinio ugdymo (etikos) mokytojas Darius Dumčius

Nuotraukos:
Darius Dumčius

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas