Žemės diena

  • Paskelbta: 2022-03-28
  • Kategorija: Renginiai

Pasaulinė Žemės diena 

 

Kovo 20 d. minima pasaulinė Žemės diena, astronominis pavasaris. Šiomis dienomis ateina pavasario lygiadienis – dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose. 1971 m. Jungtinės Tautos pavasario lygiadienį paskelbė Pasauline Žemės diena.

Šią savaitę Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos 6-11 klasių moksleiviai biologijos pamokų metu kartu su mokytoja Sigita Zalitiene diskutavo aplinkosaugos tema. Pamokų metu peržiūrėjus vaizdo medžiagą “Šiukšlių salų piliečiai” buvo diskutuojama apie globalias mūsų Planetos - Žemės problemas, buvo ieškomi jų sprendimo būdai ir galimybės patiems asmeniškai prisidėti prie darnaus vystymosi. 

Moksleiviai nustebo, sužinoję turintys antrąją Šiukšlių salos pilietybę,  - kiekvieną kartą, eidami  į parduotuvę,  didiname Šiukšlių salos plotą. Didžiausias plastiko teršėjas gamtoje – “Coca-Cola” buteliukai. Ši kompanija 2020 metais užėmė pirmąją vietą plastiko teršėjų sąraše. Mokiniai liko šokiruoti išgirdę, jog didžiausios šiukšlių salos dydis prilygsta trijų Prancūzijų arba dviejų Teksaso valstijų dydžiui - tai sudaro tik 10% matomų šiukšlių, 90% atliekų jau glūdi Pasaulinio vandenyno dugne. Mokslininkų skaičiavimu, norint per metus surinkti bent 1% Šiukšlių salos, kasdien turėtų dirbti bent 60 laivų ištisus metus. 74% jūros vėžlių mitybos sudaro plastiko šiukšlės. Vėžliams plastiko maišelis vandenyje atrodo taip pat kaip medūza. Vandenyne esančios šiukšlės suformavo naują geologinį darinį - Plastiglomeratą. Plastiglomeratas – plastiko ir gamtinių nuosėdų junginys. 

O kaip mes, Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos mokiniai, galime sakyti NE Šiukšlių salai? Gerkime vandenį iš savo atsineštų gertuvių, o ne popierinių ar plastikinių puodelių. Atsakingai rūšiuokime ir puoselėkime darnųjį vystymąsi. 

Mylėkime ir saugokime savo motiną Žemę, nes ji be mūsų išgyvens, o mes be jos niekaip!

 

IIc klasės gimnazistas Edgaras Sadovskij

Autorius:
Edgaras Sadovskij

Nuotraukos:
Žemės dienos vėliava

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas