Mokinių mainų kelionės į Lenkiją istorija

  • Paskelbta: 2023-06-05
  • Kategorija: Renginiai

Kelionę pradėjome gegužės 14 d., sekmadienį, Vilniaus traukinių stotyje. Kelionė traukiniu truko net 12 valandų. Per šį laiką mes visi susipažinome, sutarėme elgesio taisykles ir parašėme kelionės lūkesčius.

Apie vidurnaktį, atvykus į Krokuvos traukinių stotį, mus pasitiko mokyklos partnerės – 6-2 Hufiec Pracy w Niepołomicach – atstovas ponas Jacek. Jis mus palydėjo į autobusą, nuvežiavome į viešbutį Lanckoronoje, esančioje apie 30 kilometrų nuo Krokuvos. Viešbutyje ir vyko mūsų užsiėmimai. 

 

Išsimiegoję mes susitikome su mokiniais lenkais ir kartu skaniai papusryčiavome. Po to mes visi susipažinome ir pabendravome. Mūsų atkaklumas sustiprėjo, kai supratome, kad naujųjų mūsų draugų anglų kalbos lygis kiek mažesnis už mūsų. Todėl ėmėme ieškoti būdų, kaip įveikti bendradarbiavimo sunkumus. Tam padėjo išmanieji įrenginiai ir internetiniai žodynai. Po visų pirmos dienos veiklų mes turėjome galimybę susipažinti su projekto organizatoriais iš Krokuvos. Kartu pavakarieniavome ir pasivaikščiojome po Lanckorona miestelį. Jis nustebino savo grožiu – autentiškais viduramžių ir vėlesnių laikų pastatais, aplink stūksančiomis kalvomis ir tolimoje matomu Krokuvos miestu. Kitą rytą po pusryčių prasidėjo veiklos, kurios tęsėsi iki pietų. Mes buvome suskirstyti į tris grupes, jose atlikome  skirtas užduotis apie internetą, saugų ir atsakingą jo naudojimą, socialinių tinklų privalumus ir trūkumus. Iš šių veiklų man pavyko sužinoti, kaip prasmingai praleisti laiką be interneto ir kaip internetas padeda kasdienybėje. Po pietų mes vykome į Inwałd žymiausių pasaulio ir Lenkijos statinių miniatiūrų parką, kuriame nufotografavome penkias labiausiai patikusias miniatiūras ir jas trumpai aprašėme išmaniuose įrenginiuose.

 

Trečia diena prasidėjo vėl nuo pusryčių, veiklos tęsėsi, diskutuavome, kaip apsaugoti savo duomenis ir privačią informaciją. Po veiklų mes ruošėmės pristatyti Lietuvą,  paruošėme pateiktį, pasidalinome vaizdo įrašu apie Lietuvą, Vilnių, Trakus, įdomiais faktais apie  mūsų gimnaziją – pamokas be skambučio, mąstymo mokyklos akreditavimą, gimnazijos narių bendruomeniškum. Pagaminome šaltibarščių ir tinginio desertą. Lenkijos mokiniai su pasimėgavimu degustavo mūsų vaišes. Po viso pristatymo lenkai mus pakvietė į karaoke vakarą, kuriame buvo labai linksma. Kartu dainavome karaoke ir šokome.

 

Ketvirtos dienos tema buvo moderniųjų technologijų naudojimas mūsų gyvenime. Per šį užsiėmimą sužinojome, kaip galime palengvinti savo gyvenimą, pasinaudojant  moderniomis technologijomis. Po to mes vykome į Krokuvoje esantį technikos muziejų, kuriame sužinojome, kad anksčiau Lenkijoje  buvo galima  atsisiųsti žaidimų r radijo imtuvu. Turėjome neįprastą galimybę- pažaisti su praėjusio amžiaus dešimtmečio konsolėmis. Mums tai labai patiko. Po muziejaus mes atvažiavome į nuostabiąją Vavelio pilį, kurią kartu su gidu apžiūrėjome. Nors turėjome tik dvi valandas, pilies eksponatai ir gidės pasakojimas mus labai sudomino, todėl empatiškai klausėmės viso pasakojimo. Po to mes dar kartą susitikome su projekto organizatoriais ir tris laisvas valandas galėjome savarankiškai tyrinėti Krokuvos senamiestį. Šiame sename Europos mieste pamatėme skulptūrų Žalgirio mūšiui, Jogailai, kitiems Lietuvos istorijos epizodams, apie kuriuos daugiau papasakojo istorijos mokytojas Darius Dumčius.

 

Į viešbutį grįžome vėlai ir kiek pavargę, bet jau kitą dieną  mes vykome į Niedzica gyvenvietę, kurioje aplankėme gražią XIV a. statytą pilį, paplaukiojome laivu po pilies sienas skalaujančia upe ir nusipirkome daug suvenyrų. Grįžę į Lanckoroną mes sukūrėme skaitmeninius kelionės žemėlapius, kuriuos pristatėme vieni kitiems.

 

Šeštadienio tema --Europos Sąjunga. Šioje veikloje sužinojome daug apie informacijos apie Europos Sąjungos biudžetą, paskirti, veiklą ir valstybes nares. Kita  tos dienos veikla buvo diskusija apie tai, kaip mes galime padėti ateities kartoms. Po visų veiklų mes susėdome prie laužo ir kartu iškylavome: kepėme dešreles, zefyrus. Buvo tikrai smagu. 

 

Sekmadienis buvo paskutinė diena su lenkais. Tą dieną mes parengėme pristatymą apie tai, ką nuveikėme per septynias dienas, sukūrėme skaitmeninį leidinį, skirtą ti projekto veiklų pristatymui. Aptarę kūrinio išleidimą, mes atsisveikinome su lenkais ir su liūdesiu, bet, pasidalinę socialinių tinklų kontaktais, juos išlydėjome. 

 

Pirmadienį gavome prizą už  puikų, atsakingą elgesį ir mąstymo įpročių naudojimą - kelionę kartu su mokytoju  į Energylandia nuotykių parką, čia  praleidome net 5 valandas. Nors kai kurie atrakcionai pasirodė kiek keliantys nerimą, bet juos įveikę juokėmės ir džiaugėmės. Po apslankymo nuotykių parke mes visi kartu nuėjome į piceriją, skaniai pavakarieniavome ir atlikome visos kelionės refleksiją. Pasidarė aišku, kad mums kelionė patiko, paliko daug įspūdžių. Iš viešbučio išvykome trečią valandą ryto, mus vėl palydėjo ponas Jacek, o traukinys išvyko paryčiais. Traukinyje laikas prabėgo greitai. Nors Suvalkuose traukinys sugedo ir mes beveik dvi valandas lūkuriavome, tačiau kelionė į Lenkiją patiko ir mes nesigailime, kad sutikome vykti kartu su mokytoju Dariumi Dumčiumi. 

Justinas Ganža, 7 a klasės mokinys

 

Autorius:
7A klasės mokinys Justinas Ganža

Nuotraukos:
Mainuose dalyvavę mokiniai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas