Panaudoto aliejaus kelias

Klimato kaita yra viena didžiausių pasaulio problemų. Ji kelia grėsmę gyvūnams, mūsų aplinkai. Klimato sistemos šilimas yra neabejotinas. Dėl jo tirpsta ledynai, sniegas, kyla vidinis jūros lygis. Vienos iš labiausiai paplitusių priežasčių, keliančių klimato šilimą, yra susijusios su žmogaus veikla, pvz,, dujų išmetimas ir šiukšlinimas. Nors Lietuva laikoma viena iš mažiausiai pasaulyje turinti klimato kaitos požymių, klimatas jau spėja padaryti poveikį ir Lietuvai.

Mūsų bendruomenė nori gyventi gražioje aplinkoje, todėl Trakų rajono mokyklose ir darželiuose vyksta panaudoto aliejaus surinkimo projektas, kurį globoja europarlamentaras Petras Auštrevičius, Trakų rajono savivaldybė ir UAB “Biomotorai”. Į šį projektą įsijungė ir mūsų mokykla – dalyvauja 5c, 7a, 7c, 8c, 8d ir Ic klasės. Projekto metu mes renkame panaudotą kepimo aliejų ir supilame jį į specialiai mūsų klasėse pastatytas talpas. Į aliejaus surinkimą įsitraukė visi mūsų šeimų nariai, kaimynai, draugai, seneliai, dėdės ir tetos. Mes visi labai stengiamės, talpos pildosi. Mes ne tik renkame aliejų, bet ir tarpusavyje varžomės dėl europarlamentaro Petro Auštrevičiaus įsteigtų prizų.

Surinktą aliejų UAB „Biomotorai“ perdirbs ir pagamins ekologišką kurą – biodyzeliną. Gyventi ekologiškai tampa vis svarbiau, nes visi girdime apie tirpstančius ledynus, atmosferos atšilimą, gamtos užterštumą. Šita iniciatyva yra svarbi, nes panaudoto aliejaus gyvenimas nesibaigs šiukšlių dėžėje ar virtuvės kriauklėje, o dar kartą bus panaudotas gaminant biodyzeliną.

Šio projekto metu mes ne tik renkame aliejų, bet ir keičiame savo ir kitų mąstymą, nes norime gyventi švarioje aplinkoje.

Autorius:
Mantė Puišytė

Nuotraukos:
Edgaras Sadovskij

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas